Ilyen csodálatos drónfelvételeken követték a tudósok a teknősöket

A kutatók gyönyörű légi felvételeket készítettek több ezer közönséges levesteknősről fészekrakási  időszakban az ausztráliai Nagy-korallzátonynál. A queenslandi Környezetvédelmi és Tudományos Minisztérium (DES) tudósai drónokkal tárták fel a világ legnagyobb közönséges levesteknős telepét a Raine-szigeten, és maguk is meglepődtek azon, amit láttak.

Ez a teknősfaj elsősorban a trópusi és a szubtrópusi vizekben él, és nagy távolságra vándorol a táplálkozási helyek és a tengerpartok között, hogy aztán akár 35 évvel később visszatérjen arra a helyre, ahol kibújt a tojásból. Ezekre a kedves lényekre viszont több veszély is leselkedik, vadásszák őket, tojásaikból rengeteget begyűjtenek, a strandokon elveszítik a fészkelőhelyeiket vagy a halászok csapdájába esnek.

A Raine-sziget a legnagyobb fennmaradt teknősbéka költőhely a világon, de a drónos felmérést végző kutatói csoport nemrég észrevette, hogy a sok visszatérő teknős ellenére nem olyan ütemben szaporodnak az állatok, mint korábban: többen is leesnek a sziklákról, mivel megváltozott a környezetük, és a fészkeiket is sokszor elönti a víz.

A közönséges levesteknősöket több veszély is fenyegeti de a tudósok most a drónok bevetésével meglepő eredményre jutottak - illusztrációForrás: Brocken Inaglory/Wikipedia

Miután a kutatók egy sor beavatkozást végrehajtottak a szigeten a szenvedő teknősök érdekében, igyekeztek őket nyomon követni. A lények megszámlálására a kutatók kezdetben a teknősök páncélját fehér, nem mérgező festékcsíkkal megjelölték, miközben azok összegyűltek a tengerparton. Amikor megpróbálták megszámolni a teknősöket, rájöttek, hogy ezek a számok nem hoznak pontos eredményeket. A könnyítés érdekében drónokat vetettek be.

Nagyon alábecsültük a teknősök számát, a drónnal 1,73-szor annyi teknőst találunk, mint amit előtte megszámoltunk

– mondta a kutatás vezetője. 

A drónok bevetésével a csapat már 64 000 teknőst fedezett fel, akik a szigetfelé úsznak, és arra várnak, hogy partot érve elhelyezhessék a tojásaikat. A kutatók azt tervezik, hogy az eredményeket felhasználják a teknőspopuláció megértésére és kezelésére – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek