Így hálálják meg a nyugalmat a világ legnagyobb tengeri teknősei

  Húsz éve nem látott mennyiségű fészket raktak a ritka kérgesteknősök a thaiföldi tengerpartokon, melyek a koronavírus-járvány hatására elnéptelenedtek. Erre korábban nem volt lehetőségük, hiszen évről-évre turisták lepték el a strandot.

  Kéregteknős a tengerpartonForrás: Shutterstock / Készítette: Brendan Delzin

  November óta összesen 11 teknősfészket találtak a hatóságok, ez a szám nagyon jónak számít, hiszen két évtizede nem volt ilyen magas - mondta Kongkiat Kittiwatanawong, a Phuketi Tengerbiológiai Központ igazgatója.

  Az ívásra alkalmas területek közül nagyon sokat tönkretettek az emberek, így az elmúlt években ezen a térségen nem találtak ilyen fészkeket - tette hozzá a szakértő.

  A kérgesteknősök a világ legnagyobb tengeri teknősei. Thaiföldön veszélyeztetettnek számítanak, globális szinten pedig a sebezhető kategóriába tartoznak a Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint.

  Tojásaikat sötét és csendes partszakaszokon rakják le, ezért számuk megritkul, ha turisták lepik el a strandokat. Az is gyakori, hogy az emberek kiássák a fészkeket és ellopják a tojásokat. Szintén nagy gondot jelent, hogy az állatok gyakran halászhálókba akadva pusztulnak el - írja az MTI.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!