Kéttülkű orrszarvú-turizmusra rendezkedett be egy tanzán nemzeti park

Pénteken jelentették be a tanzán hatóságok, hogy 651 ezer amerikai dollárt fordítanak a Mkomazi National Park fekete orrszarvú-turizmusának elindítására, amelynek köszönhetően a látogatók a világ egyik legveszélyeztetettebb vadon élő faját csodálhatják meg viszonylag egészen közelről – írja cikkében a Coastweek.com.

A wikipedia vonatkozó szócikke szerint a fekete orrszarvú kifejezést sokan tévesen használják. Ennek az az oka, hogy legközelebbi rokonát, a szélesszájú orrszarvút a búrok fehér orrszarvúnak nevezték el, ezért megkülönböztetésként a Tanzániában is élő keskenyszájú orrszarvú a fekete nevet kapta, ugyanakkor kéttülkűnek is nevezik.

Forrás: Kearsleys.com

Kéttülkű orrszarvúból az egész világon összesen 5000 példány él. A faj védelme érdekében az elmúlt hónapokban a Mkomazi National Park mintegy 1000 négyzetkilométeres területet vett körbe elektromos kerítéssel, amelynek munkálataival júliusra végeznek, és a turisták is akkortól jelentkezhetnek majd be szervezett orrszarvú-lesre. Mindeközben utakat alakítottak ki, az állatoknak védőgátakat építettek, és biztonsági rendszerrel szerelték fel a parkot, amely segítségével az állatok mindennapjait monitorozhatják.

Az orvvadászat miatt a nyolcvanas években az állatállomány jelentősen megcsappant Tanzániában, ezért a kormány akkor Dél-Afrikába és Csehországba menekített néhány példányt. Most azonban, hogy sikerült kialakítani számukra egy biztonságos, elkerített területet, ezek az állatok is hazatérhetnek Tanzániába.

Mkomazi National Park a hazánknál több mint tízszer nagyobb Tanzánia északkeleti részén, mintegy 3300 négyzetkilométeren terül el a kenyai határ közelében, a Kilimandzsáró hegység közelében, 2006-ban nyilvánították a területet nemzeti parkká. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek