Visszalakoltatják a hiúzokat Szlovénia területére

  Megérkezett Szlovéniába az első hiúz abból a tízből, amiket a Life Lynx nemzetközi program keretében akarnak újra meghonosítani a Dinári-hegységben és a Délkelet-Alpokban. A Goru névre keresztelt 23 kilós hím ragadozót Romániából szállították Szlovéniába, és szabadon engedése előtt három hétig karanténban tartják. A Life Lynx projektben öt ország tizenegy szervezete vesz részt, köztük a Szlovén Erdészeti Szolgálat.

  Visszatelepítik a hiúzokat SzlovéniábaForrás: Shuterstock / Készítette: l i g h t p o e t

  Szlovéniában és Horvátországban is nagyon kisszámú hiúzpopuláció él elszigetelve. Szlovéniában gyakorlatilag száz évvel ezelőtt kihalt a hiúz, a jelenleg nagyjából 15 egyedből álló hiúzcsoportot 1974-ben vadászok telepítették vissza. A mostani egyedek az akkor Szlovákiából áttelepített hat hiúz leszármazottai.

  A tíz hiúzból – amik 2024-ig érkeznek az országba – ötöt a délkelet-szlovéniai Notranjski Regionális Parkban, ötöt a magyar határhoz közeli Goricko Regionális Parkban telepítenék újra.  

  Az eurázsiai hiúz Európa legnagyobb macskaféléje, a sziklás tisztásokkal kecsegtető, háborítatlan, sűrű lombkoronájú erdőket kedveli. Nyáron vörösesbarna, télen szürkés árnyalatú, apró sötét foltokkal pettyezett bundája és jellegzetes szakálla van. Különös ismertetőjegye a fülhegyen található szőrbojt, az úgynevezett fülpamat. Markáns pofáján a szemek egészen elöl ülnek, így lehetővé teszik, hogy az állat egy széles mezőben a térben is lásson. 

  A hiúz egykor egész Európában elterjedt volt, a 20. század közepére azonban Közép- és Nyugat-Európa legtöbb országában, illetve Nagy-Britanniában is kihalt. Napjainkra egyre több ország erdejébe sikerült visszatelepíteni. A szakértők szerint a projekt ugyan sikeres, de a hiúzok továbbra is veszélyben vannak, elsősorban az orvvadászok jelentenek rájuk fenyegetést – írja a Magyar Szó napilap.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!