Vészesen fogyó teknős egy példánya hunyta le örökre szemeit

Rossz hírek érkeztek Kínából az állatvilág szerelmeseinek: elpusztult az utolsóelőtti-előtti-előtti jangcei lágyhéjú óriásteknős. A latinosan Rafetus swinhoeinek hívott állat Kínában lehelte ki lelkét, és ez azért súlyos hír, mert rajta kívül már csak három állat él a régióban.

Mielőtt a nőstény meghalt (90 évesen!), a kutatók megpróbálták mesterségesen megterményíteni a halála előtt 24 órával, immár ötödszörre, mindhiába – írja a BBC News cikke. A teknősfajt a vadászat, a túlhalászat és a környezete pusztítása a súlyosan veszélyeztetett kategóriába száműzte.

Egy kínai állatkertben még él egy hím példány, illetve Vietnámban szabadon két darab.

Jangcei óriásteknős.Forrás: Wikimedia/John Edward Gray and/or G.H. Ford - Gray, J. E. "Notes on Chinese Mud-Tortoises....", Annals Mag of Nat Hist, ser 4, vol. XII, 1873. Plate

A most elhunyt nőstény amúgy a utatók szerint valószínűleg nem a fent említett megtermékenyítési kísérletbe halt bele. Legalábbis közvetlenül utána még jól volt, másnapra rosszabbodott az állapota. Halálának okát vizsgálják, későbbi kutatásokra pedig elraktározták a petefészkét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek