Száznál is több óriásteknőst loptak el Galápagos szigetén

Egy tenyésztőközpontból loptak el 123 óriásteknős-fiókát a Galápagos-szigeteken - mondta el az AFP-nek Washington Paredes képviselő. "Egyszerre vitték el mindent kedden, betörés volt" - közölte a hírügynökséggel. A lassan cammogó felnőtt óriásteknősök a szigetcsoport állatvilágának kedvelt szimbólumai.

Santa Cruz-szigeti óriásteknősForrás: Pandanus / Wikipedia

A Galápagos-szigetek egyedülálló élővilága inspirálta Charles Darwint az evolúcióelmélet kidolgozására. Az ecuadori környezetvédelmi minisztérium azt mondta, akkor ad ki közleményt, ha hivatalos információhoz jut. Paredes szerint a tenyészőtelepet nem őrizték megfelelően, se biztonsági kamerák, se fényérzékelők nem voltak felszerelve. A UNESCO világörökségi listáján szereplő Galápagos-szigeteken 12 óriásteknősfaj él. 

Magányos George 2008-as portréjaForrás: Origo
A leghíresebb óriásteknős 90 évesen halt meg

Magányos George, vagyis Lonesome George 2012-ben, 90 éves korában múlt ki. Testét elküldték a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeumba, ahol bebalzsamozva kiállították. Tavaly februárban azonban hazaszállították Santa Cruz szigetére, hogy a közönség is bármikor láthassa.

Utolsó ismert képviselője volt a fajának (Chelonoidis nigra abingdonii), utóda nem született, hiába próbálkoztak a Galápagosi Nemzeti Park szakemberei párt találni neki a hasonló fajok egyedei között. Halála előtt 75 kilogrammot nyomott és másfél méter hosszú volt. Magányos Györgyöt 1971-ben fedezték fel az Ecuadorhoz tartozó szigeten. A világ környezet- és állatvédői számára a fajok fennmaradásáért folytatott küzdelem szimbólumává vált.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek