Fokozottan védett fekete gólyapárt fedeztek fel Tiszacsegén

Tiszacsegén óriási felfedezést tettek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársai: egy fokozottan védett fekete gólyapárt kaptak lencsevégre a fészküknél.

A fekete gólyák nagyon ritka madarak - illusztrációForrás: Wikipédia/ Frank Vassen

Az egyik gólyát fiókaként 2013-ban jelölték meg Alsózsolca határában. Azóta tizenkét alkalommal figyelték meg a táplálkozási helyén a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Most viszont a kutatók a táplálkozási szokásai mellett a költési szokásaiba is betekintést nyerhetnek. A gólyapár úgy tűnik, hogy jó egészségi állapotban neveli a fiókáikat.

Mivel a fekete gólya fokozottan védett faj, a természetvédelmi értéke 500 ezer forint, a megóvása kiemelten fontos természetvédelmi feladat. Tihanyi Gábor, a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa elmondta, hogy az ilyen megfigyelések rendkívül értékesek a természetvédelem számára. A hosszú távú monitoring adatok segítenek abban, hogy a szakemberek pontosabban felmérjék a faj elterjedését, szokásait és a természetvédelmi intézkedések hatékonyságátírja a halazin.hu.

Az ilyen és ehhez hasonló eredmények erősítik a reményt, hogy a természetvédelmi erőfeszítések hosszú távon sikeresek lesznek, és hogy a jövő generációi is megcsodálhatják majd a fekete gólyák szépségét.

 

Ezek is érdekelhetnek