Visszanyerte szabadságát a meglőtt gólya

A gyönyörű fehér gólya szomorú története még tavaly augusztusban, Somogysámsonon kezdődött, amikor a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata riasztást kapott a bajba jutott madárról. A nemes madár több hónapnyi rehabilitáció után kapta vissza a szabadságát, így végül mégiscsak örömhírről számolhatunk be. 

A gólya az ember által veszítette el, majd nyerte vissza a szabadságátForrás: Sóstó Vadvédelmi Központ Facebook oldala

A gólya tavaly egy kisbolt mellett ácsorgott és képtelen volt a repülésre. A természetvédelmi őrök rögtön észrevették, hogy komoly a baj, így Erdős Sarolta őrszolgálat-vezető azonnal elfuvarozta a fokozottan védett madarat a Sóstó Vadvédelmi Központba, ahol szakszerű ellátást kapott.

A madár bal szárnya csúnyán eltörött, amit egy lövedék okozott. „Aznap a lövedék eltávolítása megtörtént és műtéti korrekció után, fém implantátumok segítségével stabilizáltuk a törést. Azért ez nem volt könnyű feladat, a röntgenfelvételen is látszik a roncsolás mértéke. Ezt követően 9 nap intenzív terápia következett, mely antibiotikum kúrából és fájdalomcsillapításból állt" – írják a nemzeti park munkatársai a Facebook bejegyzésükben.

Közel egy hónap elteltével kivették az implantátumokat és kezdetét vette a több hónapos rehabilitáció, kétnaponta szárnytornával kiegészítve.

De minden jó, ha a vége jó, ugyanis a felépült fenséges, védett madarat a tavasz ünnepén a Kis-Balatonnál, Zalaváron visszaengedte a természetbe Bende Zsolt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és kislánya.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek