Afrika helyett tévedésből Magyarországra érkezett egy gólya

A Somogy vármegyei Kaszóban landolt egy eltévedt, sérült, legyengült gólyafiú, amelyre a napokban találtak rá. A madárról kiderült, hogy Bulgáriában gyűrűzték meg, és míg társai Afrika felé vették az irányt, ő hazánkat vette célba - írja a sonline.hu.

Kezelésbe vették a eltévedt gólyafiút, aki a Kolumbusz nevet kaptaForrás: sonline.hu

Falusi Erzsébet, a Fehér Holló Alapítvány önkéntese, párjával fogta be a madarat és állatorvoshoz vitte, ahol kapott antibiotikumot, majd saját otthonában kitisztította a sebeit. Az állatvédő szerint érződött, hogy a gólya kézzel nevelt volt.

Márton András, a dömösi BirdMania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője is meglátogatta az eltévedt fehér gólyát. Időközben kiderítette, hogy július 7-én szállították be Burgaszból a Területi Környezetvédelmi és Vízügyi Hatóság a Stara Zagora-i mentőközpontba. Ott felnevelték, és szeptember 13-án több társával együtt szabadon engedték, hogy megkezdjék vonulásukat afrikai telelőhelyük felé.

A madarat a török határtól mintegy 120 kilométerre engedték szabadon, ahol a kelet-európai gólyák tömege indul Afrika felé.

"Ez a madár ellenkező irányba, hazánk felé indult. Mivel Burgaszban született, a szülei nem a Gibraltár felé vonuló madarak lehettek. Nem tudunk racionális magyarázatot adni rá, miért másik úton indult, ilyen esettel még sosem találkoztunk" - mondta el a madármentő, hozzátéve, hogy szépen gyógyulnak a gólya sebei.

Úgy tervezik, jövő tavasszal vagy nyáron tudják elengedni, és szeretnének jeladót tenni rá, hogy tudják, hol bukkan fel legközelebb. Mivel a megmentett gólya amolyan felfedező kalandornak számít, András a Kolumbusz nevet adta neki.

Borítófotó: Shutterstock/Valdis Skudre - illusztráció

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek