Ritka, mint a bagi fekete gólya a Pilisi Parkerdőben

Sokunk örömére, ismét visszatért a bagi fekete gólya a Pilisi Parkerdőbe. Nem véletlenül használjuk a "ritka, mint a fehér holló" szólásunkhoz hasonlítva a fekete gólyánál is ezt a jelzőt.  A fekete gólya egyik ritka madárfajunk – fehér rokonánál sokkal kényesebb a megfelelő élőhelyre és táplálékra, valamint környezetének természetességi állapotára. Magyarországon éppen ezért sokkal kevésbé elterjedt, és így kifejezetten nagy jelentősége van, ha megtelepszik egy-egy helyen, és még nagyobb, ha vissza is tér – olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt sajtóközleményében.

A fekete gólyát Bag közelében láttákForrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Most a Budapest környéki állami erdőket kezelő Pilis Parkerdő területén, Gödöllő közelében, Bag mellett figyeltek meg visszatérő fekete gólyát. A Föld napja környékén különös jelentősége van ennek: azt jelzi, hogy a Parkerdő kezelésében lévő erdők természetessége a megfelelő erdőművelési rendszerekkel kezelve nemcsak fenntartható, hanem hosszútávon javítható is.

Mit jelez a fekete gólya?
A vizes élőhelyek környéki erdőket kedvelő fekete gólyát indikátor fajnak is nevezhetjük. Megjelenése és visszatérése egy területen azt mutatja, hogy az adott élőhely természetességi állapota magasabb szintre emelkedett. Pontosan ez történt az utóbbi időben a Pilisi Parkerdő Valkói Erdészetének kezelésében álló Bag környéki mocsaras részen. Ide már két évvel ezelőtt visszatért a fekete gólya, és az élőhely stabilitását jelzi, hogy Panyor Diána kerületvezető erdész március végén ismét itt fotózott ilyen madarat. Mindez látványosan bizonyítja, hogy a faj itt megtalálta az életfeltételeinek hosszú távú biztosításához szükséges környezetet.

Egyre több vizes élőhelyet állítanak helyre a fekete gólyáknakForrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

A Parkerdő területén egyre gyakoribbak az ilyen megfigyelések. Pár évvel ezelőtt két pár is
költött egy Pilismarót melletti erdőterületen. De a társaság élőhelyfejlesztési programjának
köszönhetően egyre több olyan vizes élőhelyet állítanak helyre, amely ideális terület lehet a
fekete gólya számára. E program sikerét jelzi a Bag melletti madármegfigyelés.

Április 22., a Föld napja ismét ráirányítja a figyelmet a természetes élőhelyek fontosságára. A
Budapest környéki állami erdőket kezelő, több mint 65 ezer hektár erdőterületen gazdálkodó
és évente közel 30 millió látogatót fogadó Pilisi Parkerdő Zrt. számára kiemelt fontosságú az
ilyen természetes élőhelyek fenntartása és fejlesztése.Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek