Súlyos bírságot kapott a turista, aki egy rozmárral akart haverkodni

A norvégiai Svalbard (Spitzbergák) szigetcsoportra látogató turistát 1100 dollár (több mint 380 ezer forint) bírsággal sújtották, mert túl közel ment egy rozmárhoz. Svalbardon a vadon élő állatok nyugalma érdekében törvényellenes megközelíteni őket.

A rozmárok háborgatásáért súlyos árat kell fizetni - illusztrációForrás: Shutterstock.com / GTW

Helyi szemtanúk riasztották a hatóságokat, amikor látták, hogy egy férfi felment egy jégtáblára, hogy megközelítse a rozmárt. Az eset Longyearbyenben, a világ egyik legészakibb településének közelében történt. Az aznap érkező lengyel turistát a kormányzó irodájába vitték, és kifizette a bírságot.

A Svalbard környezetvédelmi törvény előírja, hogy a szigetcsoporton minden közlekedésnek úgy kell zajlania, hogy az ne okozzon szükségtelen terhelést a helyi vadon élő állatok számára – amelyek közé jegesmedvék, fókák, bálnák, rénszarvasok és sarki rókák tartoznak. A kormányzó mindenkit arra buzdított, hogy tartson megfelelő távolságot a rozmároktól, hogy ne zavarják őket, így az állatok sem jelentenek veszélyt az emberekre.

A sarki rókákat is óvják a norvég törvények - illusztrációForrás: 12019/Pixabay

A tavasz és a nyár népszerű a turisták körében Svalbardon, sokan látogatnak el a sarkvidéken található, szinte érintetlen szigetcsoportra, főleg az úgynevezett „éjféli nap" idején, amikor a Nap 24 órán át a horizont fölött marad.

Színes faházházak sora Longyearbyenben, a világ egyik legészakibb városábanForrás: Jane Rix/Shutterstock

A rozmárokat 1952-ben védetté nyilvánították, amikor világossá vált, hogy a több mint három évszázados intenzív kereskedelmi célú vadászat után már csak néhány száz példány maradt. A rozmárok populációja az intézkedések bevezetése óta növekszik, de a faj továbbra is szerepel a norvég nemzeti vörös listán – írja a BBC. 

A turizmus és az éghajlatváltozás hatásaival kapcsolatos aggodalmak miatt a norvég kormány bejelentette, hogy jövőre szigorúbb szabályokat léptetnek életbe, többek között megtiltják, hogy a rozmárokat 150 méteren belül megközelítsék.

Tavaly mi is írtunk róla, hogy Oslóban egy Freya nevű rozmár vert tanyát, akit turisták hada zaklatott egy jól sikerült fotóért. Végül a jámbor, egészséges állatot veszélyesnek nyilvánították a hatóságok és elaltatták. Freya emlékének és az emberi felelőtlenségnek egy az állatról mintázott szobor állít emléket.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek