Egyre csak tűnik a víz a szegedi Vértóból, a halakat is elszállították

A környékbeliek komolyan aggódni kezdtek, miután eltűnt a víz a szegedi Vértóból. A tavat le is halászták. Kiderült, hogy tényleg baj van, de orvosolható – írja a delmagyar.hu.

Forrás: Gémes Sándor/Délmagyar

„Napok óta foglalkoztatja a közösségi felületeken az embereket, hogy mi történik a Vértóval, miért apad a víz. Az már látszik, hogy a szakemberek folyamatosan itt vannak, dolgoznak az átemelő-szivattyúnál. Jelenleg úgy tűnik, hogy lehalászás is zajlik. Már a dombon is megjelentek valamilyen szakemberek mérő eszközökkel. Hibaelhárítás, vagy valamilyen projekt előkészület zajlik? A Facebook kommentek elég »furcsák«" – írta a délmagyar.hu egyik olvasója.

szegedi VértóForrás: Gémes Sándor/Délmagyar

A tavat üzemeltető Szegedi Vízmű Zrt-től azt írták, hogy a vízszint szabályozásához szükséges zsiliptolózár átereszt, feltételezhetően meghibásodott, melynek következtében a vízszint folyamatosan csökkent. A rendszer biztonságos üzemeltetése érdekében pedig meg kell javítani a zsiliptolózárat.

Hozzátették, hogy „a javítás csak a tó vízszintjének jelentős csökkentésével oldható meg, így szükségessé vált a tóba telepített halak megóvása érdekében a halak lehalászása, és biztonságos, átmeneti tárolása a javítás, valamint a vízszint visszatöltés idejére."

Azóta már a halmentést, vagyis a lehalászást elvégezték, és elkezdik a tolózár javítását, amivel ha végeznek, visszatöltik a tavat – ígérik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek