Sziszegő, nyávogó madarat észleltek a Körös-Maros Nemzeti Park területén

A szakemberek a Körös-Maros Nemzeti Parkban Cserebökénynél egy pusztai környezetben ritkán látható madarat, egy nyaktekercset figyeltek meg. A kiváló rejtőszínnel rendelkező, a harkályfélék közé tartozó madár elvétve kerül szem elé. Nevét onnan kapta, hogy a fejét akár 180 fokos szögben is képes elfordítani.

A 30-45 grammos madár Magyarországon védett, a természetvédelmi értéke 50 ezer forint - illusztrációForrás: Yuriy Balagula/Shutterstock

Ha megzavarják a fészekben, akkor a nyakát kígyószerűen tekergeti és sziszegésre emlékeztető hangot hallat, hogy elriassza a betolakodót.

A pacsirta nagyságú madár jelenlétét leggyakrabban éles, négy másodperc hosszú, nyávogásszerű, „ví-ví-ví" nászhangja árulja el. Főleg hangyákkal táplálkozik, amelyeket a hosszan kiölthető, kis horogban végződő nyelve segítségével szed össze. Vonuló madár, hazánkban márciustól októberig figyelhető meg. A telet Afrikában tölti – olvasható a kmnp.hu oldalon.

A Cserebökényi pusztákon az egykori árterületre emlékeztető facsoportok alkalmas élőhelyek lehetnek a nyaktekercs számára. Ennek ellenére a vonulás időszakában is ritkán látjuk, vagy halljuk a pusztai környezetben. Nemrég két alkalommal is egy idős, kiszáradó, harkályodúkban bővelkedő facsoportban figyelték meg a nemzeti park szakemberei. A nyaktekercs fészekodút nem, vagy csak nagyon ritkán váj egy-egy erősen korhadt fába, ezért a megtelepedéséhez fontos az odúk jelenléte.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek