Már 2000 kilométert repült a hazánkban mentett kis hattyú

Egy kis hattyút mentettek meg a szakemberek a Pest vármegyei Acsán. A sérült madarat a gyógyulása után jelölőgyűrűvel és GPS jeladóval is ellátták. A fenséges madár a napokban útra kelt és már kétezer kilométert repült.

A kis hattyú hatalmas távolságot tett megForrás: Lukács Katalin Odett / MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) számolt be róla, hogy március 2-án egy kis hattyút találtak a Pest vármegyei Acsán, egy telephely udvarában. A madár rossz helyen landolt és nem tudott felszállni, ezért a Tollas Barát Madármentés segítségével állatorvoshoz szállították. A vizsgálatok során kiderült, hogy a jobb lába sérült meg, azért nem tudott nekirugaszkodni a repüléshez. A röntgenfelvételek egy sörétszemet is kimutattak a testében. A kis hattyú lába bő egy hét alatt meggyógyult, a sörétszemet azonban nem vették ki, mivel az nem akadályozta a madarat a mozgásban – írja a nool.hu.

A jelölőgyűrűvel és GPS jeladóval ellátott kis hattyút március 15-én engedték el Káprásokalján, ami természetes vizes élőhelyként a legközelebb esik a madár megtalálási helyéhez.
A madár egy hónapot töltött más vízimadarak társaságában, majd április 12-én váratlanul útnak indult és több rövid pihenőt beiktatva a Gyergyói-havasoknál átrepült a Kárpátok fölött, majd elérte a Fekete-tengert. A jeladója legutóbb Odessza környékéről küldött adatokat.

A kis hattyú Ázsia tundravidékén fészkel, telelőterülete elsősorban Európa északi-tengeri partvidéke, valamint egyes nagyobb folyók torkolatvidékei, például a Duna-delta. Magyarországon ritka kóborló. Ez az első jelölt példány itthon" – írták az mme honlapján, hozzátéve: a GPS adatai segíthetnek jobban megérteni a fajt.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek