Félmilliós madár pihent meg a Hortobágyon

Egy különleges halászsas bukkant fel a Nagykunságon. Az Oroszországban gyűrűzött, fokozottan védett madár csak átvonult hazánk felett, de Karcag környékén megpihent, így a szakembereknek alkalmuk nyílt lencsevégre kapni az impozáns madarat.

A halászsas szárnyfesztávolsága 145–170 centiméter, testtömege 1,2–2 kilogrammForrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook oldala

A sas gyűrűjének leolvasása után kiderült, hogy Oroszországban, még fiókaként jelölték meg – írja Kiss Ádám, a Természetvédelmi őrszolgálat munkatársa a Hortobágyi Nemzeti Park Facebook oldalán.

A halakban gazdag nagy folyók és tavak közelében előforduló állat Magyarországon nem költ, de rendszeresen átvonul a Nagykunság Természetvédelmi Tájegység területén. A tavaszi, március végi, április eleji vonulásuk során előfordul, hogy akár 8-10 példány is tartózkodik egy időben a Nagykunságon. A halászsasok elképesztő távolságokat képesek megtenni, nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy egy példány három nap alatt eljutott Nagykanizsától a Földközi-tengeri szigetországig, Máltáig.

A halászsas fokozottan védett állat, természetvédelmi értéke félmillió forint.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek