Felejthetetlen, pénztárcabarát programok az unokáddal - I. rész

Olyan aktív életmódot folytató nagyszülő vagy, aki szeret kiruccanni és jó élményeket szerezni az unokájával? Olyan pénztárcabarát, Pest vármegyei programokat ajánlunk a figyelmedbe, amik akár életre szóló emlékként is megmaradhatnak bennetek.

Szentendre bővelkedik a családi programokbanForrás: Milan Gonda/Shutterstock

Szentendre

A Pest vármegyei Szentendrét méltán nevezik Magyarország egyik ékszerdobozának, hiszen a „festők városában" virágzik a kultúra, hangulatosak a sétálóutcák és finomak az ételek. Ráadásul olyan múzeumok is megtalálhatók itt, ahol kicsik és nagyok is garantáltan jól érzik magukat.

Skanzen

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma. 63 hektáros területén játékosan ismerhetik meg a kicsik a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, megelevenedik a gazdálkodás és az életmód is. Külön élményt ad, hogy közelebbről is megismerhetjük a háztáji állatokat. A skanzen nagy hangsúlyt fektet a gyermekekre, akiknek külön attrakciókat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, gyerektáborokat tartanak. Az állandó kiállítás mellett rendszeresen tartanak tematikus napokat és programokat, legközelebb május elsején és anyák napján.

Bővebb információkért kattintsatok a Skanzen oldalára

A Skanzenben sok tematikus program is vár titeket - illusztrációForrás: Szentendrei Skanzen Facebook oldala

Karácsony Múzeum – Hubay Ház

Ha imádod a karácsonyt, akkor irány a Hubay Ház, ahol az év 365 napján karácsony van! A Szentendre belvárosában működő múzeum több mint 5000 darabból álló, karácsony tematikájú magángyűjteményen alapul.
Az elmúlt 200 évtől egészen napjainkig láthattok különböző technikákkal készített karácsonyi díszeket, az ünnepekhez kötődő dekorációkat, valamint üdvözlőlapokat.Bár a Grincs messziről elkerüli ezt a csillogó és fényes helyet, titeket hétfőtől vasárnapig 10 és 17:45 között sok szeretettel látnak. A belépés pedig ingyenes!

A Karácsony Múzeumban mindig ünnepi hangulat uralkodikForrás: --Hubay Ház Karácsony Kiállítás és Üzlet Facebook oldala

Marcipán Múzeum

Szentendre szó szerint legédesebb látnivalója a Szentendre Marcipán Múzeum, amely az édesszájúak fellegvára!
A városközpontban található épület ad otthont a Szamos marcipán manufaktúra látványműhelyének és legkülönlegesebb, akár ember nagyságú marcipán szobrainak.Találkozhatunk a kedves magyar mesehőssel, Süsüvel, a sárkánnyal és barátaival, a legravaszabb rókafival Vukkal, Piroskával és az éhes farkassal, a folyton mézre éhes Micimackóval, a húsvéti nyuszival, a Mikulással, Michael Jackson és Sissi királyné életnagyságú másával, de megnézhetjük kívülről a Parlament épületét is.

A hétfőtől vasárnapig látogatható marcipán csodákat fejenként 1000 forintért tekinthetjük meg, a múzeumhoz tartozó kávézó és cukrászda látogatása természetesen ingyenes.

A múzeum marcipán figurái mind nagyon részletgazdagokForrás: Lestertair/Shutterstock

Gödöllő

Királyi Kastély

Gödöllőről mindenkinek azonnal az impozáns Gödöllői Királyi Kastély jut az eszébe. Budapestről tömegközlekedéssel is könnyen elérhető ez a szép város: az Örs vezér teréről induló H8-as hévvel, vagy a Stadionoktól busszal körülbelül fél óra alatt Sissi királyné kastélyánál lehetünk. Aki autóval érkezik, annak a hét minden napján ki kell fizetnie az óránkénti 440 forintos parkolódíjat. Az állandó kiállítások fizetősök: a felnőtt belépőjegy hétköznaponként 4 600 Ft, hétvégén 4 900 Ft, a kedvezményes belépőjegy hét közben 2 300 Ft, hétvégén pedig 2 450 Ft. A 6 év alatti gyermekeknek a belépés díjtalan. Jelenleg egy ingyenesen megtekinthető, időszaki kiállítás is várja az érdeklődőket június 23-ig Premontreiek 100 éve Gödöllőn címmel. De ha nem vagytok annyira a kiállítások szerelmesei, tehettek egy sétát vagy piknikezhettek egy puha pokrócon a kastély ingyenesen látogatható kertjében.

Május 12-én és 17-én különleges színházi élmény vár rátok Shakespeare drámájának feldolgozásával, a kastély rejtett helyszíneinek érintésével. A legkisebbeket pedig mesejátékokkal várják május 19-én és 20-án.

A gödöllői Grassalkovich-kastély kívülről is gyönyörűForrás: CC BY-SA 2.5 hu/oPPÁRÉ/Wikipedia

Arbo-park

Amennyiben szerettek nagyobb sétákat tenni, érdemes ellátogatnotok az Isaszegi út 164. szám alatt található Arbo-parkba, amely a változatos erdőképeknek, gondozott tisztásoknak köszönhetően minden évszakban remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt, mintegy 137 hektáron. Az 500 forintos nyugdíjas és érvényes diákigazolvánnyal ugyan ennyibe kerülő diák napijegyek pénztárcabarát, természetközeli kikapcsolódást és játszva tanulást biztosítanak az erdei környezetben. A nyáron 8 és 18 óra között nyitva tartó parkba ráadásul a négylábú kedvencetek is veletek tarthat, amennyiben pórázon sétáltatjátok.

Bővebb információkat a park weboldalán olvashattok.

A parkban sok állat, köztük mókusok is élnek - illusztrációForrás: Michalik Laszlo/arbopark.hu

 Borítókép: Alena Ozerova/Shutterstock - illusztráció

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek