Micsoda teljesítmény: egy halászsas Nagykanizsáról három nap alatt repült Málta mellé

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai többször láttak már halászsast tavaszi és őszi madárvonuláskor, a mostani észlelés azonban különleges, mert egy madár rendkívül hosszú, és pontosan követhető utat járt be, Nagykanizsa környékét is érintve – írja a zaol.hu.

Kitartó és gyors madár a halászsasForrás: Schneidler Viktor/https://www.bfnp.hu/

A színes gyűrűvel és napelemes jeladóval ellátott halászsast 2023. november 21-én, Nagykanizsa környékén dr. Lőkkös Andor természetvédelmi őrrel figyelte meg a cikk írója, Schneidler Viktor. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központjából kaptak tájékoztatást a leolvasott adatok alapján a madárról.

Kiderült, hogy 2023. június 26-án, ÉK-Németországban található Wendisch Waren település melletti 3 fiókás fészekben gyűrűzték az ottani szakemberek. A jeladó szerint Nagykanizsa mellett tartózkodott 2023. november 15. és december 2. között.

A gyűrűzése és Nagykanizsára érkezése között majdnem 5 hónap telt el, és légvonalban mérve 869 kilométert tett meg. A sasnak jeladója is volt, így azt is tudni lehet, hogy milyen útvonalat járt be.

Repülési teljesítményét tekintve figyelemre méltó, hogy tőlünk december 2-án indulva három nap alatt lerepült Málta mellé, ami légvonalban 1200 km!

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek