Európa legnagyobb tengeri alagútját építik meg ebben az olasz városban

A tervek szerint tenger alatti alagúttal kötik össze az olaszországi Genova keleti és nyugati részét. A 3,4 kilométeres vízalatti alagút, amely a kikötői öböl alatt halad majd legmélyebb pontján 45 méterrel a tengerszint alatt, csökkenti a felszíni gépjárműforgalmat és "zöldebb, tisztább" környezet teremt a Ligur-tenger partján fekvő városban - mondta a munka keddi kezdete alkalmából tartott rendezvényen Matteo Salvini közlekedési miniszter, miniszterelnök-helyettes.

Genovában nagy dologba vágták a fejszéjüket - illusztrációForrás: Sean Pavone/Shutterstock

A Renzo Piano sztárépítész tervezte vízalatti alagút tervét évtizedek óta dédelgették, az építkezés megkezdését Salvini "történelmi napnak" nevezte a város életében. Az egymilliárd euróba kerülő alagutat 2029 nyarán tervezik átadni.

A két közúti alagút 16-16 méteres átmérőjét tekintve ez lesz Európa "legnagyobb", és a világ negyedik legnagyobb alagútja - mutatott rá a miniszter. Az alagútban 70 kilométeres sebességgel juthatnak el az autók a város egyik feléből a másikba.

Az alagút megépítésével évente egymillió óra gépjármű-menetidő spórolható meg, ami előnyösen hat a környezetre - hangsúlyozta Roberto Tomasi, az olasz autópálya-társaság (ASPI) elnöke. Azt mondta, hogy a forgalom tenger alá terelésével 10 hektárnyi új közparkot nyernek kerékpár- és gyalogosutakkal, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek