Több évezred után eldőlt: Megépül a híd az olasz szárazföld és Szicília között

A Szicíliát az olasz szárazfölddel összekötő híd ötlete már az ókorban is felmerült: a rómaik egy csónakokból és hordókból álló úttal kötötték volna össze a két földdarabot. Aztán az elkövetkező évezredek során is többször javasolták a híd megépítését. 2009-ben már majdnem el is indították a projektet, de aztán 2013-ban mégis lefújták az építkezést. A legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, most már nincs visszaút: a híd valóban megépül, a tervet végre jóváhagyta a kormány, írja a Time Out.

A Messinai-szoros - illusztrációForrás: Shutterstock/Gurgen Bakhshetyan

Az olasz félszigetet és Szicíliát a Messinai-szoros választja el egymástól, amely a legkeskenyebb pontján, Messina és Villa San Giovanni között 3,1 kilométer széles. A kormány csaknem 11,6 milliárd eurót különített el a hídra, amely ha elkészül, a világ leghosszabb függőhídja lesz.

A 3600 méter hosszú átkelőt úgy tervezik, hogy kibírjon egy 7,5-es erősségű földrengést és az akár 186 mérföld/órás széllökéseket is.

A híd elérhetőbbé teszi majd Szicíliát a vonattal közlekedők számára is, de erre azért még bőven várni kell. Nem valószínű, hogy egyik napról a másikra megépül, a helyi tisztviselők szerint 2030-ig aligha lesz kész.

Ugyanakkor nem mindenki bízik a terv sikerssgében. Az alábbi, közel egy éve készült videóban éppen azt vitatták meg, képes-e Olaszország megépíteni a világ legnagyobb függőhídját, amelyet őrült tervnek titulálnak. Szerintük ez a projekt a világ egyik legnagyobb mérnöki bravúrja lenne, és megváltoztatná Szicília és Olaszország szárazföldi területét egyaránt.

Mindenesetre amíg elkészül a híd, a régi módokon kell közlekednünk a két oldal között. A repülőgép és a komp az átkelés leggyakoribb módja, de Rómából és Nápolyból egy saját kompra felszálló vonattal is eljuthatunk a szigetre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek