A védtelen, szőrös kiviknek nyitottak kórházat Új-Zélandon

Nemrég írtunk arról, hogy természetvédők két kivi fiókát fedeztek fel, melyek több mint 150 év óta az első vadon kikelt példányok Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban. Jó hír, hogy pénteken megnyílt  az első kivikórház Új-Zélandon, ahol egyes egyedül kiviket látnak el. A barna kivi Új-Zéland egyik leggyakoribb kivifaja, kültakarójuk a madarak tollazata helyett inkább az emlősök szőrzetére emlékeztet és emiatt repülni se képesek.

Ezen a képen a Capital Kiwi Project csapatának egyik tagja egy nőstény kivinek ellenőrzi a súlyát és kicseréli a jeladóját a Wellingtoni Terawhiti állomásonForrás: AFP/Marty Melville

Előfordulhat, hogy autó üti el őket. Minél többen vannak, annál nagyobb a valószínűsége, hogy lesz amelyiknek segítség kell" 

– magyarázta Ngaire Sullivan, a Kiwi Coast környezetvédő szervezet koordinátora. "Arra is ügyelnünk kell, hogy a stresszes kivik megkapják a szükséges gondoskodást" - tette hozzá.

A madarak száma az egész országban mintegy 26 ezerre tehető; ezerrel többen vannak, mint 2008-ban, amikor még a kivi veszélyeztetett fajnak számított.

A létesítmény mintegy 3 órányi autózásra fekszik Aucklandtől, Northland régióban, ahol mintegy 10 ezer kivi él. A kivikórház első páciensét Placcsnak nevezték el. Placcs egy kerítésen átjutva beleesett egy medencébe, ahol beszorult a szűrőbe. Egy építőmunkás talált rá másnap teljesen véletlenül. Már szinte a halálán volt, de végül felépült, és vissza is engedték a szabadba.

Splash a rehabilitációs központ első páciense KerikeribenForrás: AFP/Handout

A kivi nem tud repülni, a legnagyobb fenyegetést a görények és hermelinek jelentették rájuk, így ezek számát csökkenteni kellett, hogy a kivik békében élhessenek. Mindemellett az új-zélandi kutyásoknak is meg kellett tanítaniuk állataiknak, hogy ne támadják meg a kiviket. Ennek ellenére a környezetvédelmi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy folyamatos erőfeszítések nélkül a kivi újra veszélyeztetett fajjá válhat, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek