Újra hallani a kivik hangját Új-Zélandon

A röpképtelen madár a csendes-óceáni ország nemzeti szimbólumának számít, itt élő populációjának száma azonban drasztikusan csökkenni kezdett, miután az ember a szigetre hozta a patkányokat, a hermelineket és a kutyákat. Most azonban, a legfrissebb kiviénekszámlálás szerint egyre több területen hallani a kivik hangját Új-Zélandon.

Forrás: Shutterstock.com

Ez azt jelenti, hogy a 2016-ban még "kivimentes" övezeteknek ma már 50 százalékában jelen van a madár. A szakértők ezt onnan tudják, hogy az északi Northland régió erdőségeiben és mezőgazdasági területein minden évben összegyűlik egy-egy éjszakára a helyiek egy része, és a sötétben fülelve felmérik a kivipopulációk állapotát. A begyűjtött adatokat pedig összevetik a vadonban kihelyezett felvevőkészülékek által rögzített hanganyagokkal - olvasható az MTI hírében.

Az idei kiviénekszámlálás pedig biztató eredményeket hozott: az öt évvel ezelőtt még csendes területeknek ma már 50 százalékán hallották a madár jellegzetes - a hímek magas és éles, a tojók mélyebb és érdesebb - hangját. Amellett, hogy a kivik új területeken bukkannak fel, továbbra is jelen vannak a 2016-ban feltérképezett élőhelyeik mindegyikén.

Új-Zélandon számos madár, köztük a kivi is röpképtelen maradt, mivel a szigeteken nem élt szárazföldi emlős ragadozó, amely fenyegetést jelentett volna rájuk. A már említett patkányok, hermelinek és kóbor kutyák lettek végül az ellenségeik, és az ő lelkükön szárad, hogy a kivifiókák mindössze 10 százaléka éri el a hathónapos kort, több mint 50 százalékukkal a hermelinek végeznek.

Forrás: Shutterstock.com

Northland egyike azon maroknyi régiónak, ahol a vadon élő kivik még nagy számban, szabadon kószálhatnak. A madarak védelme azonban állandó erőfeszítést igényel: több tucatnyi közösségi csoport működik, melyek védik őket a betelepített ragadozóktól, valamint gondoskodnak arról, hogy a kutyák se kóboroljanak szabadon.

De ami az egyik területen kevés, az a másikon már túl sok is lehet. A Whangarei-kikötő északi oldalán lévő Whangarei Heads területén például drasztikusan megnőtt a madarak száma: 20 év alatt 80-ról több mint ezerre nőtt a számuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek