150 év óta az első vadon kikelt szőrös madarakra bukkantak Wellingtonban

A természetvédők két kivi fiókát fedeztek fel, melyek több mint 150 év óta az első vadon kikelt példányok Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban. A két fióka mindössze egy évvel azután kelt ki, hogy a Capital Kiwi Project nevű szervezet újra betelepítette az ország ikonikus nemzeti madarát a mintegy 400 000 lakosú városba, ahol jelenleg 65 példányra becsülik az északi-szigeti barna kivik számát.

Ausztrália nemzeti madara nem csak hogy röpképtelen, rosszul is lát - illusztrációForrás: Glen Fergus/wikipedia

A barna kivi Új-Zéland egyik leggyakoribb kivifaja, kültakarójuk a madarak tollazata helyett inkább az emlősök szőrzetére emlékeztet és emiatt repülni se képesek. Az új-zélandi természetvédelmi minisztérium szerint a madarak a vadonban két generáción belül kihalhatnak megfelelő védelem és támogatás nélkül.

Mint egy csibe hosszú csőrrel - így festenek a kivi fiókákForrás: AFP/Mike Heydon

A Capital Kiwi Project részeként további 18 barna kivi fióka kikelésére számítanak, remélve, hogy az új-zélandi fővárosban helyreállíthatják a nagyszabású vadon élő kivi populációt. A projekt azt tervezi, hogy jeladók segítségével figyeli a két új kivi fiókát, valamint a többi kikelő fiókát is.

Ezen a képen a Capital Kiwi Project csapatának egyik tagja egy nőstény kivinek ellenőrzi a súlyát és kicseréli a jeladóját a Wellingtoni Terawhiti állomásonForrás: AFP/Marty Melville

A röpképtelen madarakból egykor körülbelül 12 milliót számláltak Új-Zélandon, és állományuk mindössze 68 000-re esett vissza, főként a ragadozók, például a macskák, a kutyák és a görények miatt.

A Save the Kiwi szerint Új-Zélandon a vadon született kivik 95%-át megölik, mielőtt felnőtté válnának – írja a CNN. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek