Csodás videó: Drónokkal vizsgálták a Hortobágy vadló ménesét

A Debreceni Egyetem (DE), az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem (ELTE) és az igazgatóság kutatói drónokkal vizsgálták a Hortobágyi Nemzeti Park vadló ménesét. A vizsgálatok eredményeit a napokban publikálták a Nature Communications című rangos nemzetközi tudományos folyóiratban, melyről rövid videó anyag is készült – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán.

A Hortobágy vad ménese - a Przewalski mongol vadlovakForrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A vadlovak összetett, többszörösen tagozódott társadalomban élnek, akárcsak mi emberek, aminek csoportszerkezete – sőt a nemrég bekövetkezett és jövőben várható változásai is – megérthetők nagyfelbontású légifelvételek segítségével, mutat rá a tanulmány, amelyben a hortobágyi Przewalski ménes összes egyedének mozgását követték drónokkal – számolt be Facebook-oldalán a kutatásról az Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék – Debreceni Egyetem. 

Egy nagy állat csoport szociális viselkedésének vizsgálata fáradságos, rengeteg időt igénylő munka klasszikus megfigyelési módszerekkel. A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány  azonban rávilágít, hogy nagyfelbontású adatokat gyűjtve az állatok mozgásáról már néhány percnyi felvétel is elegendő információt szolgáltathat ahhoz, hogy a populáció társas felépítését megismerjük, sőt akár a csoport dinamikájának múltjáról és jövőjéről is következtetéseket vonhassunk le. A tanulmányból egy rövid videó is készült.

A kutatás során készített felvételeket vetették össze a HNPI több mint 20 éves adatbázisával. A kutatás legkiemelkedőbb vonatkozása az, hogy több mint 270 ló mozgását és szociális viszonyait tudták egyszerre vizsgálni a kutatók, mely klasszikus módszerekkel nem lett volna lehetséges.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek