A fenséges Rondane Nemzeti Park látnivalói

A Rondane Nemzeti Parkot 1962-ben hozták létre, mint Norvégia első nemzeti parkja. Több ezer éve vadon élő rénszarvasok kóborolnak ezen a tájon, mely rengeteg művészt és írót megihletett már. Ha egyszer eljutunk ide, megérezhetjük milyen az, ha megáll körülöttünk az idő, és körbe ölel a vidék misztikus kék fénye.

Kelet-Norvégiában járunk. A Rondane Nemzeti Park területét a Rondane-hegység hosszan elhúzódó hegyháta határozza meg, ami egy hatalmas, zuzmóval borított fennsík fölé emelkedik. Délen szelíd dombok szegélyezik a fennsíkot, északon pedig magas, meredek hegycsúcsok törnek az ég felé, melyek közül tíz 2000 méter feletti. A hegycsúcsokat egy egynapos túrával meg lehet mászni, kiindulási pontnak pedig válasszuk a Rondvatnet-tó térségét, mely a park középső régiójában található. (A nemzeti park erről a tóról kapta a nevét.)

Forrás: ©national-parks.org / galéria

Ezek közül a csúcsok közül a Rondslottet a legmagasabb, 2178 méteres. Aki bátor és rutinos hegymászó, megkísérelheti ennek a meghódítását is. De ha inkább csak a távolból csodálnánk, akkor is marad mit felfedezni a csaknem 1000 négyzetkilométeres területen, amely Oppland és Hedmark megyék között terül el.

A nemzeti park alapkőzete egy feltételezhetően 500-600 millió évvel ezelőtt, a sekély tengerfenéken létrejött vulkáni kőzet. Fosszíliák és egyéb maradványok nyomai híján, a kutatók úgy vélik, hogy ez a tenger semmiféle állati ökoszisztémával nem rendelkezett.

Különleges állatok, tündérek és trollok

Bár a fosszíliák hiánya a tengeri ökoszisztéma hiányát mutatta, a terület többi része, a kopár és sziklás hegyi terepek, a hanga és zuzmó borította fennsíkok, a foltokban zöldellő erdők tele vannak kisebb nagyobb állatokkal, különleges madarakkal. Már említettük, hogy a vad rénszarvasok különösen szeretik ezt a vidéket, olyannyira, hogy itt élnek a legtöbben Európában. A kutatások szerint jelenleg több mint 2000 vad és szabad rénszarvas barangol és szaporodik a tájon.

Forrás: ©national-parks.org / galéria
Forrás: ©national-parks.org / galéria

Mellettük olyan állatokat pillanthatnak még meg az itt túrázók, mint a hiúz, a jávorszarvas, a medve, a pézsmaökör, az őz és a farkas. De a hegyek között más lakók is élnek. A legendák, szájról-szájra terjedő történetek szerint a Rondane Nemzeti Park egy varázslatos vidék, ahol trollok és tündérek is élnek a fák ágai között és a sziklák alatt. Ha tehát itt járunk, nyugodtan hagyjuk szárnyalni a képzeletünket, hagyjunk egy morzsányi kekszet valamelyik síma kavicson, hátha az éppen egy tündér étkezőasztala. 

Lovon, csónakban ülve, biciklivel

Számos módon bejárhatjuk ezt a csodálatos környéket, az extrémebbektől egészen a hagyományosig. Ha tudunk lovagolni, akkor akár lovon is szemügyre vehetjük e páratlan vidéket. De pattanhatunk hegyi kerékpárra, vagy egy csónakba is. A bérlési lehetőség adott a tájba illő helyi turistaházaknál és hoteleknél, melyeknek érdekessége, hogy kizárólag helyi hozzávalókkal dolgoznak: az ételek gombákból, bogyós gyümölcsökből, halakból, rénszarvasból készülnek, így is szem előtt tartva a fenntarthatóságot.

Forrás: ©national-parks.org / galéria

És ha már gasztro, akkor meg kell említeni még a nyári farmokból álló falvakat, ahol az ételekhez kapcsolódó hagyományokat is megismerhetjük, és haza is vihetjük a szállítható, helyi alapanyagokat. 

Forrás: www.nasjonalparkriket.nonational-parks.org

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek