Mostantól végre védik a kihalás szélén álló kúposfejű delfineket Kambodzsában

Miután decemberben egy hét alatt három kúposfejű delfin pusztult el a halászok hálói miatt, Hun Sen kambodzsai miniszterelnök hétfőn elrendelte, hogy létesítsenek védelmi zónákat a kihalás szélén álló vízi emlősök számára a Mekong folyón.

Így néz ki ez az ártatlan állat, amely a kihalás szélén állForrás: Stefan Brending/Stefan Brending

A kormányfő felszólította a helyi hatóságokat, hogy bójákkal jelezzék a védelmi övezet határát, amelyen belül tilos a halászat. Az édesvizeket is kedvelő kúposfejű delfin veszélyeztetett fajnak számít.

A Mekong folyón egykor tömegesen előforduló delfinek állománya a halászok tevékenysége miatt jelentősen csökkent. Míg 1997-ben mintegy kétszáz példányt számoltak össze, addig az utóbbi években körülbelül kilencvenet. Élőhelyük Kratie kambodzsai tartomány és a laoszi határ közötti 190 kilométeres szakaszra korlátozódik.

Sok kúposfejű delfin pusztul el még borjúkorában azért, mert halászhálóba gabalyodik. A múlt hónapban egy hét alatt három ivarérett delfin múlt ki halászati tevékenység miatt.

A helyi hatóságok több intézkedést vezettek be a veszélyeztetett faj védelmében, egyebek között betiltották egyes hálótípusok használatát, és eltávolították az illegálisan kihelyezett halászhálókat. Természetvédők követelik, hogy a hatóságok éjjel-nappal járőrözzenek a folyón a delfinek megmentése céljából.
A kúposfejű delfinek Dél- és Délkelet-Ázsia tengerpart menti régióiban, valamint három folyóban, a Mekongban, a mianmari Ajejarvádiban (régi nevén: Iravádi) és az indonéziai Borneón folyó Mahakamban fordulnak elő. A becslések szerint mintegy hatezer példány él belőlük a Földön.
A kúposfejű delfinek 2004 óta szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján mint kipusztulás szélére sodródott állatok, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek