Norvégiában töltheti nyugdíjas éveit az orosz kémdelfin

Hvaldimir, a Vlagyimir Putyin orosz elnökről elnevezett beluga bálna egy 2 négyzetkilométeres védett területre költözik, és úgy tűnik, hogy a norvég fjordokon tölti majd utolsó nyugdíjas éveit – olvasható az IFLSciene oldalán.

Hvladimir a fehér beluga bálna 2019-ben jelent meg NorvégiábanForrás: Facebook/Orca Channel

A bálna először 2019-ben bukkant fel Norvégiában egy „Szentpétervár felszerelése" feliratú hámban – ami miatt egyesek azt gyanították, hogy a szemtelen beluga egy szökött orosz kémdelfin. Adam Thorpe, korábbi ingatlanmágnás a OneWhale jótékonysági szervezettel együttműködve létrehozott egy alapítványt az állat megsegítésére.

"Úgy gondoltam, ha létrehozunk egy menedéket vagy rezervátumot, amely megvédi a bálnát a hajóforgalomtól, akkor a lehető legtermészetesebb körülmények között élhetne és vadászhatna." – mondta Thorpe. 

Miután kikérte Ric O'Barry amerikai aktivistának, egy korábbi delfinképzőnek a tanácsát, a csoport úgy döntött, hogy beúsztatják Hvaldimirt az észak-európai országon áthaladó, használaton kívüli fjordok egyikébe.

A fehér bálna a norvég fjordokban töltheti majd nyugdíjas éveitForrás: Facebook/Orca Channel

Úgy tűnik, hogy a nyíltvizi bálnarezervátumot Hammerfestben egy 2 négyzetkilométeres védett területen, szállással és a személyzet számára alkalmas létesítményekkel valósítják meg, hogy figyelhessék az állat mindennapjait. Ha minden jól megy, lehet Hvaldimir nem egyedül lesz új paradicsomában: „Úgy tervezzük, hogy más, korábban fogságban tartott bálnákat is befogadunk majd" – mondta Thorpe. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek