Vicces neve és különleges formája van a 2023. Év Gombája nyertesének

A Magyar Mikológiai Társaság elnöke, Albert László, kihirdette a 2023. Év Gombája nyertes faját október 14-én, az Országos Gombakiállításon. Az internetes szavazás eredményeként jövőre az Év Gombája egy védett faj, a ritka és különleges formájú disznófülgomba (Gomphus clavatus) lesz – olvasható a társaság közösségi-oldalán.

Íme, a nyertes disznófül gombaForrás: Marko Vainu/Wikipedia

Az idei jelöltek között volt még a mérgező citromgalóca, amelynek érdekessége, hogy a benne található méreganyag megegyezik a varangyokéval, és a meglehetősen ritka fajnak tarott vörösbarna vargánya is.

A feltűnő méretű és különleges színű disznófülgomba könnyen magára vonja az emberek figyelmét. A 4-10 cm széles, 2-6 cm magas, tölcsér alakú, bunkós, felül lecsapott, öregen kissé benyomott, pereme szabálytalanul hullámos. Felszíne sima, ibolyás színű, később sárgásokkerre kifakuló. A termőtest lefelé elvékonyodó, a tövénél fehéren nemezes. Termőrétege hosszanti irányban ráncolt, gyűrött, gyakran villaszerűen „anasztomizáló", ibolyás színű. Húsa vastag, puha, fehér színű, márványosan zónázott. Szaga nem jellegzetes, íze enyhe, idős korban kissé kesernyés.

Hazánkban erősen savanyú talajú bükkösökben terem. Európában az előfordulása az 1980-as évektől kezdődően jelentősen megritkult, és több országban is kipusztultnak tekintik. Természetvédelmi értéke: 10 000 forint – írja a berek.hu.

2023 Év fájára még mindig lehet szavazni. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek