Megvannak a 2023-as Év fájának jelöltjei, és már szavazhatunk is rájuk

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év fája kuratórium 2013 óta minden évben, így idén immár tizedik alkalommal teszi lehetővé, hogy az Év fájára szavazhasson mindenki, aki érdeklődik az erdők és a fák világa iránt. 

Idén, az Erdők Hete programsorozat részeként elindított online voksoláson a 2023. esztendő fafaját választhatják meg tehát a résztvevők. A szavazásra ide kattintva is lehetőség nyílik minden egyéni felhasználó részére egyszeri alkalommal, egy adott fafajra. Ugyanezen a felületen tekinthető meg a szavazás naprakész állása is. A szavazás már megkezdődött: 2022. október 6. és november 6. között, egy teljes hónapon keresztül lehet az alább részletezett három fafaj közül választani.

Választható fafajok - Az Év fája 2023 szavazás

Kecskefűz (Salix caprea)

Forrás: Emőke Dénes - kindly granted by the author/Wikipedia

A húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s egyes helyeken ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él, az alföldön kimondottan ritka.

Rezgő nyár (Populus tremula)

Forrás: I, Hugo.arg/Wikipedia

Hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek visszaszorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét, számos faj kötődik hozzá.

Vénic-szil (Ulmus laevis)

Forrás: Vilensija/Wikipedia

Elsősorban az árterekhez kötődő szilfajunk, amelynek élettere a folyószabályozások, az ártéri ligeterdők java részének kiirtása, a megmaradottak egy részének átalakítása miatt lényegesen lecsökkent. Őshonos szileink közül a szilfavészre legkevésbé érzékeny, ennek ellenére visszaszorulása látványos.

 A szavazás végeredményét az Országos Erdészeti Egyesület honlapján és a közösségi oldalán adják közre, november 7-én – olvasható az Országos Erdészeti Egyesület weboldalán. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek