Elképesztő tudomány: Mesterséges megtermékenyítéssel született óriáspanda Kínában

Az örömteli és reményt adó hír az északnyugat-kínai Senhszi tartomány egy tenyésztőközpontjából érkezett szeptember 21-én. A hírek szerint az An'an nevű anyaállat egy mesterséges megtermékenyítéssel fogant nősténybocsnak adott életet szeptermber 19-én. A születésekor 132,8 gramm súlyú bocs jó egészségnek örvend.

Forrás: wikipedia.org / AilieHM / C.C. 4.0

A kutatóközpontban idén már öt mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott bocs született, ezzel a fogságban élő csinlingi óriáspandák, vagyis barna pandák száma 41-re emelkedett - tették hozzá. Augusztusban Jongjong és Csincsin, a központ két pandája egy hím, valamint egy vegyes ikerpárnak adott életet - olvasható az MTI hírében.

A barna vagy csinlingi óriáspandák, amelyek genetikai mutáció vagy atavizmus eredményei lehetnek, nagyon ritkák, csak a kínai Csinling-hegységben fordulnak elő. A barna óriáspandát 2005-ben ismerték el az óriáspanda alfajaként Ailuropoda melanoleuca qinlingensis néven. A csinlingi panda koponyája kisebb és kerekebb, orra rövidebb és kevesebb a szőre, mint a sokkal ismertebb szecsuani alfajoknak. Színe inkább sötét- vagy világosbarna, és nem fekete-fehér.

Senhsziben az 1980-as évek óta tenyésztenek barna pandákat, és ennek a fajnak a fenntartása érdekében dolgozták ki a mesterséges megtermékenyítési rendszert.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek