Több mint egy tucat bálna pusztult el Tasmaniában

Tizennégy fiatal ámbráscet vetődött partra és pusztult el az ausztráliai Tasmania egyik tengerpartján. A bálnatetemeket a helyiek fedezték fel a King-szigeten, és hétfő délután jelentették a hatóságoknak – olvasható a BBC oldalán.

Egyelőre még vizsgálják, hogy mi okozta a tömeges pusztulástForrás: AFP/Handout

A tömeges pusztulás oka eddig ismeretlen, de vadbiológusokat és állatorvost is küldtek a helyszínre, hogy kivizsgálják a szomorú helyzetet. Tasmániában egyébként nem ritkák a hasonló esetek. A kormány szóvívője azt mondta, hogy jelenleg is zajlik a légi expedíció a térségben, és kiderítik, hogy vannak-e más bajba jutott állatok. 

Az egyébként is sérülékenynek és érzékenynek számító nagy ámbráscet akár 18 méteresre is megnőhet, és akár 45 tonnát is nyomhat. Vanessa Pirotta vadon élő tudós szerint az elpusztult bálnák fiatal, bajba jutott hímek lehetnek. Hozzátette, hogy ez a faj ritkán merészkedik a part közelébe, általában a parttól távolabbi vizeken élnek. "Lehet, hogy a bálnák eltévedtek, vagy egy beteg vagy zavart vezetőt követtek, de az is lehet, hogy megriadtak valamitől." - mondta a BBC-nek a tudós.

Az ámbráscet ritkán merészkedik a part közelébe, még vizsgálják az esetetForrás: AFP/Handout

Legutóbb 2020 szeptemberében több mint 380 gömbölyűfejű delfin pusztult el Tasmania partjainál. Az eddigi legnagyobb tömeges delfinpusztulásnak az oka továbbra is ismeretlen. Dr. Pirotta megjegyzete, hogy Tasmániában sok különböző áramlat metszi a szárazföldet, így akár ezek is közrejátszhatnak a történtekben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek