Barcelona összes strandján betiltották a dohányzást

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Spanyolországban egyre több strandot nyilvánítottak dohányzásmentessé, de a legújabb hírek szerint hétfőtől dohányzási tilalom lépett életbe Barcelona városának minden tengerparti strandján is – adta hírül az MTI.

Barcelona strandjain mostantól tilos a dohányzásForrás: Shutterstock/MikeDotta

"Spanyolországban évente ötmillió cigarettacsikk kerül a tengerbe" – érvelt az intézkedés mellett Eloi Badia, az önkormányzat klímavészhelyzetért és ökológiai átmenetért felelős tanácsosa, hangsúlyozva, hogy a dohányszemét lebomlása legalább tíz évig tart. Emlékeztetett arra, hogy a katalán város tavaly kísérleti programként vezette be tíz tengeri standjából négyen a dohányzás tilalmát, amelynek eredményeként 50 százalékkal csökkent az eldobált csikkek mennyisége.

Aki megszegi a szabályt, komoly pénzbírságra számíthatForrás: Shutterstock/alvarobueno

A sikeres próba után mostantól minden tengeri strandon tilos lesz a dohányzás, de a cigarettamentesség nem vonatkozik a vízparti éttermekre és bárokra. A szabályozás szerint a strandokon dohányzók 30 eurós (12 ezer forintos) pénzbüntetést kaphatnak. Spanyolországban már 500 fölött van a füstmentes partszakaszok száma, például a Kanári-szigeteken 61, a valenciai tartományban 72, Andalúziában 48, a Baleár-szigeteken pedig 19 tengerparti fürdőhelyen tiltották meg a dohányzást környezet- és egészségvédelmi okokból.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek