Ez az első európai ország, mely betiltja a dohányzást a tengerpartjain

Spanyolország Európában elsőként tiltja meg a dohányzást minden strandján - írja a lonelyplanet.com. Mostantól tetemes, 2000 eurós (majdnem 740 ezer forintos) pénzbírsággal sújtják azt, akit rajtakapnak, hogy a tengerparton rágyújt. Barcelonában és a Kanári-szigeteken egyébként már most is tilos a dohányzás a népszerű strandokon.

Turisták a Baleár-szigetekhez tartozó Mallorcán - illusztrációForrás: AFP/Jaime Reina

A december 23-án elfogadott új törvény azt követően született, hogy 283 ezren írták alá a petíciót, amelyben a strandok szennyezése elleni fellépést követelték. A környezetvédőknek nem is elsősorban a füst volt a kifogásuk, hanem az eldobált csikkek, melyek biológiailag nem lebomló műanyag polimert tartalmaznak.

Az aggodalom egyébként jogosnak tűnik, miután az Európai Környezetvédelmi Ügynökség azt találta, hogy a csikk a legelterjedtebb hulladékfajták között szerepel az európai strandok szemetében. A csikkek nemcsak a talajt szennyezik, de a vízi élővilágra is károsak. Spanyolország előtt már Szardínián és Franciaországban is hasonló intézkedéseket hoztak.

Spanyolországban emellett máshol is bevezették a dohányzási tilalmat, 2020-ban például a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében azokon a kültéri nyilvános helyeken, ahol az emberek nem tudnak legalább másfél méternyi távolságot tartani egymástól. Először Galíciában vezették be a bárokat, éttermeket és utcákat érintő dohányzási tilalmat, melyet azután az egész országra kiterjesztettek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek