Betiltják a dohányzást a következő nemzedéktől kezdve Új-Zélandon

A wellingtoni kormány csütörtökön jelentette be, hogy Új-Zélandon a következő nemzedéktől kezdve megtiltják a dohányzást. Ayesha Verall egészségügyiminiszter-helyettes bejelentése értelmében az elfogadandó törvény hatályba lépésekor 14 évesek vagy fiatalabbak soha nem vásárolhatnak majd legálisan dohányterméket az országban, írja az MTI.

Biztosak akarunk lenni abban, hogy a fiatalok soha nem szoknak rá a dohányzásra, ezért bűncselekmény lesz nekik dohányterméket eladni vagy hozzáférhetővé tenni. Ez történelmi nap az ország egészségügye szempontjából.

– közölte Verall, aki kihangsúlyozta, hogy a dohányzás okozza a legtöbb, egyébként megelőzhető halálesetet az országban, és minden negyedik rákos megbetegedés is erre vezethető vissza. Az új törvény értelmében csak rendkívül alacsony nikotintartalmú termékek kerülhetnek majd forgalomba, és a dohánytermékeket árusító üzletek számát is csökkentik.

Új-Zéland kormánya azt tűzte ki célul, hogy 2025-re senki se dohányozzon az országban; ezért a leszokást segítő intézkedéseket is terveznek. Kérdés azonban, hogy ez miként fog hatni az ország turizmusára, valamint, hogy az odalátogató nem állampolgárokra is érvényes lesz-e a tiltás.

Címlapkép forrása: geralt/Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek