Videó: Kiszáradt Olaszország leghosszabb folyója, sós tengervíz nyomult a helyére

A hosszantartó súlyos aszály miatt annyira elapadt a legjelentősebb és leghosszabb olasz folyó, a Pó vize, hogy már a sós tenger nyomul be a medrébe. Csütörtöki adatok szerint már 30 kilométer hosszan keveredett össze az édesvíz a sós tengervízzel, amire eddig még nem volt példa a feljegyzések kezdete óta.

Videó is készült a száradó folyómederről, aminek lehangoló látványán még az sem segít, hogy naplementekor készült.

Az aszály következtében elapadt folyó medre még jobban kiszárad a só miatt. Az aszály a mezőgazdasági termelés 30 százalékát és az állattartás felét veszélyezteti a Pó-síkságon az ágazati szövetség szerint. Az elmúlt napok nem túl nagy esői csak a Pó mellékfolyóin eredményeztek némi javulást. 

A 652 kilométeres Pó mentén mindenütt a "súlyos aszály" fokozatát jelzik a mérőállomások. A lombardiai Cremonánál a folyó szintje 8,20 méterrel marad el a szezonális átlagtól. Van, aki már motorral is végighajtott a száraz mederben.

A Rómán végigkanyargó Tevere folyó szintje is nagyon mélyre süllyedt a szárazság miatt. A Tevere helyenként már nem több egy sekély pocsolyánál - érzékeltette a helyzetet a La Repubblica című lap. A kiszáradó folyó medréből biciklik, elektromos rollerek és más limlomok kerülnek elő.

Így fest a Ticino, a Pó egyik mellékfolyója Pavia térségébenForrás: NurPhoto via AFP/Mauro Ujetto/NurPhoto/Mauro Ujetto

Az alacsony vízszint miatt nem járnak a turistákat szállító kompok. A halakat pusztulás fenyegeti.
A szárazság sújtotta régiók a kormány segítségét várják, Mario Draghi miniszterelnök azonban rámutatott, a víztározók és -vezetékek olyan ramaty állapotban vannak, hogy a víz 30 százaléka veszendőbe megy, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek