Úszó szigeteket helyeztek ki költő madaraknak a Rétközben

A szabolcsveresmarti víztározó, a mintegy 350 hektáros nyílt vízfelületével a Rétköz legjelentősebb vizes élőhelye. A vonulási, valamint a telelési időszak során a vízimadarak nagy számban keresik fel a tavat pihenés és táplálkozás céljából.

Vízityúk a RétközbenForrás: Marek Szczepanek/Wikipedia

A Rétközi-tó néven is ismert vízfelület partját övező nádasok sok vízhez kötődő fajnak nyújtanak költőhelyet, de mivel a területen nincsen fészkelésre alkalmas hínárnövényzet vagy zátony, a Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegység munkatársai mesterséges úszó szigetet készítettek.

Ennek a kihelyezésével igyekeznek a fészkelési időszakban is maradásra bírni a madarakat, köztük a sirályokat és cséreket – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán.

Így segítik a madarak szaporodásátForrás: Gilányi Gábor Természetvédelmi Őrszolgálat/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A Rétköz madáráállománya között még nagy fülemüle, partifecske, fehér gólya, fekete gólya, kanalasgém, szürke gém, vörösgém, nagy kócsag, réti cankó, vízityúk is megfordul, de emlősök tekintetében is gazdag a környék: vaddisznó, róka, nyest, vadmacska, őz, vidra is mászkál a környéken - írja a Wikipedia. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek