Ha bálnákat, delfineket néznénk, elég Máltáig utaznunk

A szerkesztőségünkbe érkezett Máltai Idegenforgalmi Hivatal közleménye szerint a Környezetvédelmi és Erőforrás Hatóság (ERA) megerősítette a hírt, miszerint egyre nagyobb számban jelennek meg bálnák és delfinek a máltai partok környékén.

A legutóbbi felmérések során négy bálnafajt és négy delfinfajt jelentettek Máltáról. A bálnafajok közül ámbráscetet, a tenger legnagyobb fogú ragadozóját, vagyis uszonyos bálnát, Cuvier-féle csőröscetet és hosszúszárnyú pilóta-bálnát találtak. A delfinekből pedig Risso-delfin, közönséges delfin, csíkos delfin és palackorrú delfin tűnt fel a máltai vizekben.

Az említett fajok többségét ritkán látja az ember, ami nagy valószínűséggel vándorló jellegüknek és mélyebb vizekben zajló életüknek köszönhető – fogalmaz jelentésében az ERA. Megfigyeléseket azonban velük kapcsolatban is végeznek, leggyakrabban közönséges, csíkos és a palackorrú delfineket lehet látni, amelyekkel a hajósok is egyre többször találkoznak.

Ezek a delfinek a máltai vizekben is jól érzik magukatForrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Az ERA szerint e három delfinfaj populációja az elterjedésüket és eloszlásukat tekintve stabilnak tűnik, de véleményük szerint további, folyamatos ellenőrzésre van szükség. Ennek részeként valósul meg a jövőben egy, a máltai vizekben élő tengeri emlősökre vonatkozó úttörő jellegű kísérlet, és ezért dolgoznak ki egy hosszútávú stratégiát is az Európai Tengerügyi és Halászati Alap támogatásával.

A bálnákat és a delfineket ugyanis a víz alatti zaj és szemét veszélyezteti leginkább,

ezért az ERA többek között e két tényező csökkentéséért az ACCOBAMS-egyezménynek megfelelően dolgozik a megoldáson. Az ACCOBAMS magyarul a Fekete-tenger, a Földközi-tenger és az egybefüggő atlanti területek cetféléinek védelméről szóló megállapodást jelenti. Ez egy együttműködésen alapuló, legális természetvédelmi eszköz, amelynek célja a cetfélék fenyegetettségének csökkentése, valamint az állatokkal kapcsolatos jelenlegi ismeretek javítása.

A megállapodáshoz 2018 óta 24 résztvevő csatlakozott: Albánia, Algéria, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Egyiptom, Franciaország, Grúzia, Görögország, Olaszország, Libanon, Líbia, Málta, Monaco, Montenegró, Marokkó, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország, Szíria, Tunézia, Törökország és Ukrajna.

A Málta déli részén, Wied iż-Żurrieq településén található Blue Grotto, vagyis Kék barlang népszerű búvárhelyszín; itt forgatták a Trója című film néhány jelenetét is Brad PittelForrás: Szekeres Andrea / Travelo

Málta összes víz alatti szépsége a kulturális világörökség része

A máltai kormány 2019 tavaszán jelentette be, hogy külön szervezet alakult a máltai partok mentén található víz alatti kulturális örökségeket jelentő területek közös kezelésére és megőrzésére. Akkor még egy kampányt is indítottak, amelyben a helyiek és a turisták figyelmét hívták fel a tengerben található kulturális örökség gazdagságára, és amelyekről videókat is készítettek a látássérültek és testi fogyatékkal élők számára, hogy 3D-s formában a virtuális valóság segítségével ők is eljuthassanak a tengerfenékre.

A máltai szigetek domborzata ugyanis a víz alatt is folytatódik, ahol egészen különleges vidék tárul a búvárok szeme elé. Gyönyörű tájak és stadion méretű barlangok váltják egymást, a parttól távolabbb pedig világháborús csatahajók és repülőgépek roncsai nyugszanak, amelyek ma számos élőlénynek adnak otthont. Ha szívesen vendégeskednének önök is kristálytiszta vízben, 30 méteres mélységig is kitűnő látási viszonyok között, akkor nézzenek szét a sziget búvárközpontjai között, amelyekről itt találnak egy listát.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek