A természetvédők szerint csak pénzkidobás a koalavédő-csomag

Nagyobb védelmet nyújtó természetvédelmi besorolást követel a koaláknak Ausztráliában az ország egyik legjelentősebb természetvédelmi szervezete, miután felmérték a faj természetes élőhelyének pusztulását. A koalákat különösen érzékenyen érinti természetes élőhelyük pusztulása, mert az állatok egyetlen tápláléka az eukaliptuszfa levele. 

Forrás: Holger Detje/Pixabay

Ausztrália ikonikus erszényese 25 ezer hektár természetes élőhelyet veszített azóta, hogy sebezhető fajként ismerték el, és további 25 ezer hektárnyi koalaélőhely pusztulhat el a jövőben – közölte jelentésében az Australian Conservation Foundation (ACF).

Becslések szerint csak az elmúlt három évben a koalapopuláció 30 százaléka veszett oda.

Az ACF szerint sebezhetőről veszélyeztetettre kellene emelni a koalák természetvédelmi státuszát. A kormány illetékes tanácsadó testülete is javasolta már ezt, de nem történt semmi. Január végén ugyan az ausztrál szövetségi kormány rekordösszegű, 50 millió ausztrál dolláros (11 milliárd forint), négy évre szóló csomagtervet jelentett be a koalák védelmére, de a természetvédők szerint a "pénzkidobás" helyett inkább le kellene állítani az erszényesek élőhelyének felhasználását, amit üzleti, bányászati, út- és lakásépítési célok miatt kurtítanak meg. 

Forrás: Tabble/Pixabay

Az újabb csomaggal 74 millió ausztrál dollárra emelkedik az összeg, amelyet a szövetségi kormány a koalák védelmére fordít 2019 óta.

A pénzt az elpusztult élőhelyek helyreállítására, a koalapopuláció tanulmányozására és a koalák egészségével kapcsolatos kutatások kiterjesztésére fordítják.

"A koalák Ausztrália egyik legszeretettebb és legismertebb jelképei, és eltökélt szándékunk, hogy megvédjük őket az eljövendő nemzedékek számára" – mondta Scott Morrison miniszterelnök a csomagtervet bejelentve. A csak Ausztráliában őshonos fajt az elmúlt évtizedekben megtizedelték az erdőtüzek, a betegségek és a közlekedési balesetek. A vadon élő egyedek száma egyes becslések szerint nem lehet több 100 ezernél, mások szerint elérheti a 330 ezret is. A koalák főleg a keleti államok eukaliptuszerdeiben élnek, és 20 éves életkort is megérhetnek, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek