A világ leggyorsabb vonatának címére pályázik ez az új jármű

Kína elkészítette a világ leggyorsabb vonatát, mely 600 kilométer/órás sebességgel fog tudni közlekedni, olvastuk a Domusweben. A rekord sebességű mágneses levitációs vonat a Shanghaj és Peking közötti több mint 1000 kilométeres távolságot kevesebb mint 3 óra alatt tudja megtenni. Kína eddigi leggyorsabb vonata 450 kilométer/órás sebességet képes elérni, és mindezt érdemes összevetni egy utasszállító repülőgép átlagsebességével, mely 800 kilométer/óra.

Kína, nagysebességű vonatForrás: EyePress via AFP

Az úgynevezett maglev vonatoknál a mágneses levitációnak köszönhetően nincs kapcsolat a vonat teste és a pálya között, ez teszi lehetővé a nagy sebességet. A koncepció nem új, de a maglev vonatok megépítése sokáig túl bonyolult és drága volt, annak ellenére, hogy a karbantartási költségeik alacsonyabbak, mint a hagyományos vonatokéi. A kínai mérnökök azonban egy olyan megoldást tudtak kifejleszteni, amelynek köszönhetően nincs szükség rendkívül alacsony hőmérsékletre az elektromágneses tulajdonságok fenntartásához.

Bár a frissen elkészült vonat már a leggyorsabb földi jármű, Kína még mindig keményen dolgozik a kompatibilis maglev pályák hálózatának kiépítésén. Jelenleg számos új nagysebességű mágneses vasút épül, köztük közvetlen összeköttetés Sanghaj és Hangcsou között, valamint egy másik útvonal, amely Csengtut és Csungkingot köti össze.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek