Kína bemutatta az extrém hidegben is száguldó, tokhal formájú szupervonatát

  Kínában sajtónyilvánosság előtt mutatták be a legújabb, nagy sebességű vasúti szerelvényt, amelyet kifejezetten extrém hideg éghajlatra terveztek. A CR400AF-G típusú vonat óránként 350 kilométeres sebességgel képes közlekedni még mínusz 40 Celsius-fokos hőmérsékleten is. A jármű egyike a Kínai Állami Vasúti Csoport által fejlesztett és üzemeltetett nagysebességű elektromos vonatok Fuxing sorozatának – írja cikkében a CNN.

  Forrás: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Mou Yu

  A hideg hőmérsékletnek való ellenállást többek között a speciális fékvezérlő berendezés, a rozsdamentes acélcsövek, illetve a króm-molibdén fémötvözetű csavarok és a szilikon szigetelőcsíkok biztosítják, miközben utóbbiak megakadályozzák, hogy a hó és a jég a vonat belsejébe jusson.

  "Ha például a vonat Harbinban (Kína egyik leghidegebb városában) áll meg egy órára, a rendkívül hideg időjárás miatt a fékrendszer könnyen megfagyhat állás közben. Az új rendszer azonban lehetővé teszi, hogy a fékek folyamatosan működésben legyenek még akkor is, ha a vonat áll, ahogy az ember is egy helyben toporgással igyekszik melegíteni lábát, ha valahol a hidegben kell várakoznia" - magyarázta a fékrendszer jelentőségét egy hasonlattal Zhou Song, a China Railway Beijing Group központjának igazgatója.

  A Hszinhua hírügynökség szerint a jármű kialakítása, különösen annak lapos, csúcsos, kínai tokhalat idéző eleje a kisebb légellenállást biztosítja, amely a könnyű alumínium-ötvözetből készült karosszériájával együtt az energiafogyasztást is segít csökkenteni.

  Hogy pontosan mikor áll forgalomba a szerelvény, azt még nem tudni, mindenesetre a január 6-án Pekingben bemutott vonat egy új gyorsforgalmi úton közlekedik majd, amely a kínai fővárost olyan északkeleti településekkel köti össze, mint Senjang vagy Harbin, ahol egyébként múlt héten kezdetetét vette a minden évben látványosra tervezett hó- és jégfesztivál. Ide kattintva egy komplett galériát is talál az idei évi jeges birodalomról

   

   

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!