Videó: hamarosan rakétaruhában repülhetnek fel a kirándulók a hegyekre

Az északnyugat-angliai Lake District hegy- és tóvidéke népszerű kiránduló- és pihenőhely, azonban ami az előnye, az bizonyos helyzetekben a hátránya is lehet, ugyanis nehezen megközelíthető másként, mint gyalog.

Kilátás a HelvellynrőlForrás: Sophie234/commons.wikimedia.org

Eddig, ha valakit baleset ért itt, akár órákat is kellett várnia a mentőegységekre. Mostantól ez megváltozhat, ugyanis itt tesztelte Richard Browning az általa alkotott rakétaruhát, mely jelentősen lerövidíti a mentősök útját: ami gyalog és helikopterrel is körülbelül 25 perc lenne, az egyénileg repülve mindössze másfél percig tart. Ez az időkülönbség életet menthet, ha valakinek például szívrohama van, de akkor is sokat számít, ha egy szerencsétlenül járt túrázó lábtöréssel várakozik a segítségre.

Browning 3–6 méter magasan mindössze néhány perc alatt tette meg azt az utat egy tesztrepülésen, amely normál esetben több mint egy órát vett volna igénybe. Anglia harmadik legmagasabb pontjára, a Helvellyn 950 méteren található csúcsára mindössze nyolc perc alatt fel lehet érni, bár a ruhával jelenlegi formájában egyszerre öt percet lehet repülni. A felszerelésen még néhány módosítást hajtanak végre, majd várhatóan jövő nyáron már élesben is bevetik - derül ki a guardian.com híréből.

A jelenlegi szimuláció az angliai Great North légimentő-szolgálat (GNAAS) és a ruhát fejlesztő Gravity Industries együttműködéséből jött létre, melyet Browning 2017 márciusában alapított azzal a céllal, hogy úttörő szerepet töltsön be a „repülés új korszakában".

Az 1050 lóerős ruházat ára 340 000 font (körülbelül 136 millió forint), végsebessége körülbelül 130 km/h, elérheti a 3600 méteres magasságot, bár biztonsági okokból alacsonyabban repülnek vele, olyan magasságban, ahonnan ha az ember leesik, akkor sem éri komoly sérülés. Egy-egy mikro-sugárhajtőmű található a ruha ujjain, egy pedig a hátulján, lehetővé téve a mozgás irányítását.

Mint Browning elmondta, az elmúlt három évben több mint 100 tesztrepülést hajtottak végre 30 országban, és a mentőzés csak az egyik terület, amelyen a vállalat tevékenykedik, emellett hobbirepüléseket is szeretnének indítani.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek