Öltözzön kézipoggyászba!

A fapados légitársaságok poggyászméreteket korlátozó intézkedései miatt az utasoknak egyre találékonyabbnak kell lenniük a pakolást terén. Ebben olyan cégek vannak segítségükre, mint a Jaktogo, ami hosszú férfikabátként vagy női ruhaként viselhető kézipoggyászt dobott piacra - írja a TTG Hungary hírlevelében.

A fapados légitársaságok egyre több eszközt vetnek be annak érdekében, hogy a többnyire igen olcsó tarifákon felüli extra díjaikkal minél több pénzt szedhessenek be az utasoktól. Eleinte csak a feladott poggyászokért kértek plusz pénzt, de most már a repülőgépek fedélzetére felvihető kézipoggyászok számát, méretét és súlyát is korlátozzák.

Ahogyan korábban a Travelo is beszámolt róla, Európában elsőként a Wizz Air tette fizetőssé a kézipoggyászok egy részét. Október 24-től a cég teljes hálózatán belül kétféle méretkorlátozást alkalmaz. A még díjmentesen felvihető, és a gépen az ülés alá helyezhető kézipoggyász nem haladhatja meg a 42 x 32 x 25 cm-t, míg a maximum 56 x 45 x 25 cm-est már csak 2 750 Ft extra díj ellenében lehet a gépre felvinni. A Wizz Air mostani döntése abból eredhet, hogy tapasztalataik szerint jelentősen megnövekedett azoknak a közeli célpontokra utazó utasoknak a száma, akik takarékosságból kizárólag kézitáskával vagy kisebb hátizsákkal utaznak.

Galéria: JaktogoFotó: Facebook/Jaktogo

 Többségük most nyilván úgy érzi, ez a korlátozás csak egy újabb módszer arra, hogy a légitársaság pénzt sajtoljon ki belőlük. Azzal sokan egyetértenek, hogy van értelme olyan dolgokat az utas által választhatóvá tenni, mint például a fedélzeti étkezés, hiszen miért is fizessen valaki egy olyan szolgáltatásért, amelyet nem vesz igénybe. Kézipoggyász nélkül utazni viszont az egyik legkevésbé mellőzhető dolog, ezért kissé igazságtalannak tűnik, ha ez a többi választható szolgáltatással egy kalap alá kerül, s pótdíjat számol fel érte a légitársaság – fogalmaz a TTG Hungary.

Az emberi találékonyság azonban, mint tudjuk határtalan. Egy kétségtelenül innovatív ötlet alapján, John Power mérnök a közelmúltban kifejlesztett egy, a Jaktogo cég által forgalmazott, poliészterből, farmeranyagból vagy vékony bőrből készülő, hosszú férfikabátként vagy női ruhaként viselhető kézipoggyász „helyettesítőt". A könnyű és tartós, víz- és szélálló speciális ruhadarabban 14 különböző méretű zseb található, melyekben összesen legalább 15 kg – eredetileg a hagyományos kézipoggyászba szánt – holmi helyezhető el.

Galéria: JaktogoFotó: Facebook/Jaktogo

 A speciális ruhadarab csak a beszállási procedúra alatt okoz némi átmeneti kényelmetlenséget viselőjének, mert a repülőgép utasterében levétel után táskaformára összehajtva, már egyszerűen elhelyezhető a zárható csomagtartóban vagy az ülések alatt. Ha pedig az utas üresen viszi magával – például azért, hogy csak a visszaúton pakolja tele –, teljesen összehajtva még kevesebb helyet igényel. A gyártó cég érvelése szerint, csak a bolondok fizetnek extra díjat a légitársaságoknak a kézipoggyászuk után, az okos utasnak ugyanis Jaktogo-kabátja van!

Bár a kissé bizarr ruhadarab nem olcsó (egy átlagos példány kb. 80 euróba – mintegy 22 ezer forintba – kerül), ám azok számára, akik gyakran utaznak, gyorsan megtérülhet ez a befektetés. A kérdés csak az, hogy például a Wizz Air vezetősége mikor jut arra az elhatározásra, hogy a jövőben öltözködési szabályzatot is mellékel a repülőjegyeihez – írja a TTG Hungary hírlevelében.

Ezek is érdekelhetnek