Interaktív térképen kereshet rá, hol állt volna a kedvenc városa évmilliókkal ezelőtt

Egy kaliforniai paleontológus, Ian Webster olyan interaktív térképet, pontosabban online földgömböt alkotott, melyen megkereshetjük, hol volt kedvenc városunk az immár 750 millió éve tartó kontinensmozgások bizonyos időpontjaiban - derül ki a cnn.com cikkéből.

Forrás: dinosaurpictures.org

A térkép bal oldalán beírhatjuk a keresett várost, míg a középső keresőben azt kell megadnunk, hány millió évvel ezelőtti állapotra vagyunk kíváncsiak. A térképen piros bólya jelöli a találatot, de a bal oldalon arról is tájékozódhatunk, milyen fosszíliákat találtak a közelben, és az evolúció mely fázisában voltak éppen az élőlények az adott időszakban. A jobb oldali kereső segítségével megnézhetjük, milyen volt a Föld, amikor megjelentek az egyes élőlények.

Mint a 30 éves tervező elmondta, a térképen jól látszik, hogy mennyire dinamikus és változó a környezetünk. Mint hozzátette, a Föld története sokkal hosszabb annál, mint amit el tudunk képzelni, és a kontinensek jelenlegi elrendeződése csupán egy adott időszak véletlenszerű lenyomata. A Föld a jövőben is nagyon különbözni fog attól, amilyennek most ismerjük. Webster modellje a Christopher Scotese geológus és paleográfus által készített geológiai modelleken alapul.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek