Az ausztrálok kapkodnak a víruskövető-alkalmazás után

Ausztrália a határok lezárásával és a kijárási korlátozásokkal eddig sikeresen megakadályozta a járvány berobbanását az országban, a jelenlegi adatok szerint 83 halálesetet és 6700 fertőzöttet regisztráltak. El is kezdték a korlátozások enyhítését, és hamarosan megkezdik a véletlenszerű tesztelést is - adja hírül a Reuters.

Tesztelőpont SydneybenForrás: NurPhoto via AFP/Izhar Khan/

Emellett megszületett a CovidSafe nevű, nyomonkövető alkalmazás is, melynek célja, hogy megkönnyítse a vírus terjedésének követését oly módon, hogy a fertőzöttek közeli kontaktjait méri fel.
Mint Greg Hunt egészségügyi miniszter elmondta, a megjelenés utáni 16 órán belül 1,89 millió ausztrál töltötte le az alkalmazást, vagyis az ország lakosságának több mint 7%-a. Scott Morrison miniszterelnök arra számít, hogy a 25,7 milliós népességnek legalább 40%-a letölti az applikációt.

Eközben az országban több üzleti csoport is a korlátozások enyhítéséért lobbizik, és több államban meg is történnek a lazítások. Queensland és Nyugat-Ausztrália erre a hétre ígérte az intézkedéseket, utóbbi államban maximum 10 fő gyűlhet össze beltéri vagy kültéri összejövetelen, míg előbbiben engedélyezték a piknikezést, a kiskereskedelmi vásárlást és a maximum 50 kilométeres utakat, emellett megnyitották a nemzeti parkokat is.

Victoria és Új-Dél-Wales, az ország legnépesebb államai, amelyek egyben a koronavírus gócpontjai is, továbbra is fenntartják a szigorú korlátozásokat. Bár Sydneyben tettek egy kísérletet a strandok kinyitásával, mivel az emberek nem tartották be a szabályokat, hamar be is zárták őket újra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek