Ausztráliában új mobil applikációval követnék a koronavírusos embereket

Az ausztrál kormány azt tervezi, hogy bevezet egy mobiltelefon-alkalmazást a koronavírusos emberek nyomonkövetésére. Két héten belül kívánják bemutatni az appot a koronavírus miatti korlátozások csökkentésére irányuló stratégiájának részeként, de a miniszterelnök szerint a korlátozások lazításáig még sok hétnek kell eltelnie – írja a The Guardian.

A fotó illusztrációForrás: Gerd Altmann/Pixabay

Ausztrália hamarosan kifinomult mobiltelefon-alkalmazást fog elfogadni, amely nyomon követi a koronavírus fertőzötteket és a velük érintkező embereket. A szövetségi kormány két hét múlva bemutatja az alkalmazást, amelyet Szingapúrban már használnak. Ez a lépés egy szélesebb körű stratégia része lesz, hogy lazítsanak a szigorú, koronavírus fertőzés elkerülésére hozott korlátozásokon, amelyek miatt üzleti vállalkozásokat zártak be, és milliókat kényszertettek otthonukba mararadásra. 

Scott Morrison kormányfő egy kedd esti interjúban kijelentette, hogy Ausztrália „jó helyzetbe hozta magát, hogy képes legyen kezelni a globális katasztrófát", de a csata még nem ért véget. Hozzátette, hogy még sok minden áll előttük, mielőtt esetleg fontolóra vennék a korlátozások enyhítését.

Szingapúrban arról számoltak be, hogy az alkalmazást a fertőzött emberek arra használták, hogy figyelmeztessék az egészségügyi hatóságokat mozgásukról és azokról az emberekről, akikkel kapcsolatba kerültek.

A szingapúri TraceTogether elnevezésű csúcstechnológiájú eszköz alkalmazása Ausztráliában önkéntes alapon történne, mert bevezetése adatvédelmi problémákat okozhat, illetve olyan aggályokat vet fel, hogy később felhasználhatnák az emberek megfigyelésre.

Morrison szerint a húsvéti hosszú hétvégén az ausztrálok komolyan vették a figyelmeztetéseket. Prof Lyn Gilbert, a fertőzésmegelőzési- és kezelési szakértői tanácsadó csoport elnöke elmondta, hogy az adatok legutóbbi tendenciái biztatóak, ám ő egyetért abban, hogy Ausztráliának továbbra is tartania kell a szabályok feloldásától.

„Az egyetlen módja annak, hogy tovább csökkenjen a megbetegedések száma, ha mindenki folytatja azt, amit elkezdtünk: továbbra is sok tesztelést végzünk, hogy mindegyik esetet a lehető leggyorsabban azonosítsunk" – tette hozzá. A legfrissebb adatok szerint Ausztráliában eddig 6400 megerősített koronavírusos eset van, és 61 haláleset történt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek