Ritka, vicces külsejű makik születtek a Nyíregyházi Állatparkban

A legnagyobb makifajnak számító fekete-fehér vari (Varecia variegata) egyedeinek születtek kölykeik a Nyíregyházi Állatparkban. A tenyészpár három éve él együtt a sóstógyógyfürdői látványosságban, a tizenhét éves anyaállat egy lengyel, míg a huszonegy éves hím egy olasz állatkertből az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett Nyíregyházára.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

A tavalyi szaporulat után ez volt a második almuk – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője szerdán az MTI-nek.

A szakember hozzátette, a többi makifajtól eltérően a vari saját maga építette fészekben, száz napnyi vemhesség után hozza világra fejletlen utódait, akiket nem a testén hordoz, hanem a szájában cipel és egy védett fészekben vagy odúban neveli őket.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

A most két hónapos kölykök egyre többen tartózkodnak a kifutóban, egyelőre főként anyatejjel táplálkoznak, de már kóstolgatják az édes, lédús gyümölcsöket is.

A Madagaszkár szigetén őshonos állatok egyedszáma napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes pusztítása miatt drasztikusan csökken.

A kontrasztos fekete-fehér mintázatuk a fák lombkoronájában kiváló rejtőszínt biztosít számukra, kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak, jellegzetes üvöltésük messzire elhallatszik.
Különleges nevüket a bennszülöttek adták az állatoknak: napimádó szent állatnak, Vari candanasnak tartották őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják, írja az MTI.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek