A Föld leggyorsabb főemlősei a Nyíregyházi Állatpark új lakói

Négy fiatal hím huszármajom érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. A 2020-ban és a 2021-ben született állatokat az Európai Fajmegőrzési Program keretében helyezték át egy lengyel állatkertből. A karanténidőszak leteltével a látogatók is megtekinthetik őket a külső kifutóban – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatpark zoológiai osztályvezetője hétfőn az MTI-vel.

A huszármajom átlagos testhossza 50-90 centiméter között mozog, a vékony farok körülbelül ugyanilyen hosszúságúForrás: MTI/Balázs Attila

A cerkóffélék családjába tartozó állatok Nyugat- és Közép-Afrika szavannáin őshonosak, és elsősorban talajlakó életmódot élnek. Fajnevüket a hímek szájszegleténél lévő, némileg az emberi bajuszra hasonlító szőrzetről kapták.

Hosszú, megnyúlt végtagjaikkal és lekerekített, rövid ujjaikkal testfelépítésük a futáshoz alkalmazkodott, és ezt ki is használják: a huszármajmok a ragadozók támadásai ellen gyorsaságukkal védekeznek.

A huszármajmok gyümölcsöket, gyökereket, gumókat, ízeltlábúakat, tojásokat és kisemlősöket fogyasztanakForrás: MTI/Balázs Attila

A fajt a Föld leggyorsabb főemlőseként tarják számon, három másodperc alatt tudnak felgyorsulni az óránkénti ötven kilométer per órás sebességre. A természetben az erdőirtások és a vadászatuk miatt csökken az állományuk.

A fajra jellemző, hogy a fiatal hímek – akiknek nem jutott nőstényekből álló hárem – általában agglegénycsoportba tömörülnek, a Nyíregyházi Állatparkban is egy ilyen „majomsereg" tekinthető meg. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek