A sarkkörökre repít a Nyíregyházi Állatpark új, Jégvilág nevű látványossága

Átadták a csaknem 14 milliárd forintból megépített Jégvilágot, a sarkkörök és a hideg égövek világát idéző interaktív állatbemutatót pénteken a Nyíregyházi Állatparkban. Az Európában egyedülálló technikai megoldásokat alkalmazó, speciális üvegtáblákkal borított épület és a hozzá kapcsolódó kéthektáros külső kifutórendszer Magyarországon még nem látott ritka sarki állatfajoknak ad teret.

A jegesmedvét a medencében úszva is láthatjuk a Nyíregyházi Állatpark frissen átadott épületbenForrás: MTI/Balázs Attila

A tízezer évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok és mamutcsontvázak elevenítik fel a látogatók számára, a világ legnagyobb ragadozóját, a jegesmedvét pedig hűtött térben és a négy méter mély medencében a víz alatt is láthatja a közönség.

Pingvineket etet egy gondozó a Jégvilág épületébenForrás: MTI/Balázs Attila

Az országban elsőként bemutatott királypingvineket 0 Celsius fok körüli bemutatóteremben helyezték el, de a látványosságban két másik pingvinfajt, a rajzfilmekből jól ismert sziklaugró pingvint és a meleg égövi Humoldt-pingvint is bemutatják.

A külső kifutótérben Alaszka és Szibéria elevenedik meg a fehérfejű rétisas és a világ legnagyobb sas madarának számító Steller-sas segítségével.

A sarki farkasok és a rénszarvasok mellett a patagóniai oroszlánfókák kifutórendszerét egyaránt láthatják az érdeklődők, akik kipróbálhatják a fagypont körüli klímakamrát és az úgynevezett "száguldó folyót", amelyben fatörzsszerű hajókban ülve a folyó sodrása segítségével lehet az állatokat megnézni.

Eszkimó viaszszobra a sarkkörök és a hideg égövek világát idéző interaktív állatbemutatónForrás: MTI/Balázs Attila

A látogatok emellett bepillantást nyerhetnek az indián táborban a kanadai őslakosok életébe, meg lehet nézni az iglukat, egy VR tengeralattjáró segítségével pedig lemerülhetnek a jeges tengerek mélyére. Az épületbe telepített hatalmas akváriumok közben élőben is bemutatják a jeges tengerek halainak világát, írja az MTI.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek