Pénztárcabarát Pest vármegyei kikapcsolódások az unokáddal – II. rész

Nem kell messzire utaznod és sokat költened ahhoz, hogy jól érezd magad az unokáddal! Újabb tartalmas Pest vármegyei nagyszülő-unoka programokat hoztunk nektek, amikre boldogan emlékezhettek majd vissza.

Forrás: Maria Sbytova/Shutterstock

Veresegyház

Medveotthon

A Budapesttől csupán 25 kilométerre fekvő Veresegyház neve szinte egybeforrt a településen lévő Medveotthonnal. A 25 évvel ezelőtt nyílt létesítmény Közép-Európa egyetlen medveotthona, amelyet 11 hektárnyi zöld területen alakítottak ki. Nemcsak különböző fajtájú medvék élnek az otthonban, hanem 3 hiúz, farkasok, 12 oroszlán, dámszarvasok, muflonok, magyar rackajuhok, kecskék, szürkemarhák, ormányos- és mosómedvék is. Az állatkert különlegessége, hogy lakóit teljes biztonságban, de testközelből, a megzavarásuk nélkül figyelhetjük meg. A medvék mézzel etetése már megszűnt az ellenőrizhetetlen kalóriabevitel miatt, viszont hétvégente nagyragadozó program, ragadozómadár bemutató, látványetetések és szakértői vezetés várja a látogatókat. Extra programként a Veresegyházi Múzeumvasút erdei bányavonataira is felülhetünk, bár ezért az élményért a belépődíjon túl még felnőttként 1200, gyermekként 1000 forint felárat kell kifizetnünk.

A medvéket természetes közegükben figyelhetjük megForrás: medveotthon.hu

Veresegyházi-tavak Tanösvény

Amennyiben inkább egy könnyű, de szép túrát tennénk, érdemes felkeresni a három tóból álló veresegyházi tórendszert, melynek partjain tanösvény húzódik, amely bemutatja a vízi csodavilág környékén élő sokszínű növény- és állatvilágot. A tartalmas, ingyenes program 2-3 óra alatt teljesíthető, szintkülönbség szinte nincs. Budapestről tömegközlekedéssel is könnyen elérhető, a Nyugati pályaudvarról induló vonatról leszállunk a Veresegyház vasútállomáson, majd a sárga sávval is jelölt Szabadság utcán 5-600 métert sétálunk a Tóstrand bejáratához, ahonnan elkezdhetjük a túrát.

A veresegyházi tanösvény sok szép látnivalót kínálForrás: vizesveres.veresegyhaz.hu

Veresegyházi Termálfürdő

Ha szerettek lubickolni, ne hagyjátok ki a gyógyhatású Veresegyházi termálfürdőt. A Találkozók útja 1. szám alatt található termálfürdő jelenleg karbantartás alatt áll és legközelebb április 29-én nyit ki. A termálmedence vize az ízületek degeneratív betegségei, idült és félheveny ízületi gyulladások kezelésére, ortopédiai, baleseti műtétek utókezelésre alkalmas.

Szigetszentmiklós

Tanösvény és úszóláp a Duna mellett

Különleges vízi sétány húzódik a Budapesttől félórányira található Szigetszentmiklóson. A régi hajóállomás mellől induló tanösvény és úszóláp a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág mellett húzódik. Az ingyenes természeti látnivaló lehetővé teszi, hogy a figyelmes és türelmes látogatók a maguk megszokott környezetében lássák az ott előforduló növény- és állatfajokat. A tanösvény célja, hogy hosszú időn át, a tájba illeszkedő módon, az élővilágot a legkisebb mértékben zavarva biztosítsa a sétálók számára a nyugodt feltöltődést.

A tanösvény térképe felülnézetbőlForrás: szigetszentmiklos.hu

Csepel Autó Gyártmánymúzeum

Ez a program biztosan felejthetetlen élmény lesz a fiú unokák számára! Szintén ingyenesen látogatható a Csepel Autó Gyártmánymúzeum, ami az ÁTI-Sziget Ipari Park területén belül, az 59-es épületben található. Előzetes bejelentkezés alapján tekinthető meg, minimum 5 és maximum 50 fős csoportban, áprilistól október végéig, hétfőtől szombatig, 10 és 15 óra között. A kiállításban 5 üzemképes tehergépjármű és 1 autóbusz alváz, járműfőegységek, különböző járművek makettjei, korabeli fényképek és részletes műszaki leírások láthatók. A kiállított tárgyak muzeális jellegűek, ezért nem lehet kézbe venni, a járművekbe beszállni vagy beindítani őket.

Bejelentkezés és további információk ide kattintva érhetők el. 

Ezt a programot a fiú unokák is élvezni fogjákForrás: szigetszentmiklos.hu

Motobutterfly lepkekert

Az élet szépségét, törékenységét, valamint a változásokat képviselik a gyönyörű pillangók, amiket előzetes bejelentkezés után testközelből is megcsodálhattok. A trópusi magánkertben egy kötetlen ismeretterjesztéssel és kikapcsolódással vegyített látogatást tehettek, ahol egyszerre közel 100 színpompás trópusi nappali lepkével és legalább 150 illatos és különleges növénnyel várnak titeket.

Ilyen szép lepkék is élnek a Motobutterfly lepkekertbenForrás: Motobutterfly lepkekert Facebook oldala

Budakeszi

Vadaspark

Budapest nyugati szomszédságában terül el a Budakeszi Vadaspark, amely a budapesti Széll Kálmán tértől mindössze 20 percre található festői, erdős környezetben. A 22, 222 és 22A jelzésű autóbuszokról Budakeszi határában a Szanatórium utcánál leszállva, mintegy húsz perces, kényelmes sétával érhető el a vadaspark bejárata. Ez a program a kicsiknek és nagyoknak is kellemes kikapcsolódást kínál. Különleges állatbemutatók, tréningek és látványetetések, állatsimogató, kalandpark, játszóterek és több mint 50 állatfaj egyedei várnak rátok.

További információkért látogassatok el a vadaspark honlapjára.

A Budakeszi vadasparkban hiúzt is láthattokForrás:Budakeszi Vadaspark Facebook oldala

További programtippekért olvasd el a cikksorozatunk első részét.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek