Új szabadtéri zenei-és fényművészeti fesztivál a Skanzenben

Kandela néven új szemléletű zenei és fényművészeti fesztivált rendeznek május 30-tól június 1-ig a szentendrei Skanzenben a Fonó, a PajtaKult, független fényművészek és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében. A rendezvény egyedi fényalkotásokkal, koncertekkel, táncházakkal, konferenciaprogrammal és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálattal várja az érdeklődőket - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Szentendrén található Skanzen színes programokkal várja az érdeklődőket -illusztrációForrás: CC BY-SA 4.0/Pusztella/Wikipedia

A Kandela - Skanzen más fényben fesztivál középpontjában a hagyományok tisztelete mellett a múzeum több száz éves épületeinek újszerű fényművészeti bemutatása áll. A hétvége során a közönség számos, világszinten ismert hazai fényművész alkotásával találkozhat.

A program zenei házigazdája, a Fonó olyan művészeket visz Szentendrére, akik a hagyományos népzenét a modern muzsikával ötvözik. A Kandela nyitónapján Szabó Balázs Bandája ad koncertet, június 1-jén szombaton az idén 50 éves Vujicsics együttes lép a Skanzen amfiteátrumi színpadára.
Késő este a Skanzen erdélyi főterén világzenei csemegék várják az érdeklődőket: május 31-én a világhírű ütőhangszeres, Mohammad Reza Mortazavi tombakjátéka, másnap a lengyel Motion Trió műfaji határokat feszegető harmonikakoncertje.

Emellett számos egyéb zenei különlegességgel és táncházi programmal találkozhat a közönség a múzeum kisebb helyszínein.

A zene és a tánc hangsúlyos szerepet kap a Skanzen fesztiválján - illusztrációForrás: Szentendrei Skanzen Facebook oldala

Bemutatja műsorát a Keck Mária által vezetett Ex Auro flamenco duó, a gyimesi népzenei ihletésű számokat játszó Móser Ádám duó, az Ígjen a falu! csapata pedig táncházi programot tart. Zságer Balázs produceri közreműködésével elektronikus zenei helyszín is lesz a nádtetők között, a késő esti bulit a Radio Cafe dj-i irányítják.

Cseri Miklós főigazgató kiemelte: a Szabadtéri Néprajzi Múzeum mindig elkötelezett volt abban, hogy a kulturális örökség értékeit bemutassa és megőrizze a jövő nemzedékei számára. „A Fonóval, a Pajtakulttal és a fényfestőkkel való együttműködés révén most egy olyan program keretében nyílik erre lehetőség, amely egyedülálló módon kapcsolja össze a hagyományokat a kortárs művészettel".

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek