Íme, a legjobb családi programok Szentendrén!

A Pest vármegyei Szentendrét méltán nevezik Magyarország egyik ékszerdobozának, hiszen a „festők városában" virágzik a kultúra, hangulatosak a sétálóutcák és finomak az ételek. De mit tegyen egy múzeumrajongó szülő, aki kisgyermekkel érkezik a városba? Három olyan múzeumot ajánlunk, ahol kicsik és nagyok is garantáltan jól érzik magukat.

Szentendre bővelkedik a családi programokbanForrás: Milan Gonda/Shutterstock

A szentendrei skanzen

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma. 63 hektáros területén játékosan ismerhetik meg a kicsik a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, megelevenedik a gazdálkodás és az életmód is. Külön élményt ad, hogy közelebbről is megismerhetjük a háztáji állatokat. A skanzen nagy hangsúlyt fektet a gyermekekre, akiknek külön attrakciókat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, gyerektáborokat tartanak. Az állandó kiállítás mellett rendszeresen tartanak tematikus napokat és programokat, márciusban például a tavaszhoz, a nemzeti ünnepünkhöz és a húsvéthoz kapcsolódóan.

A skanzen nagy területéből és sok látnivalójából fakadóan akár önmagában egy egész napos program lehet.

Ha nem szerelkeztek fel szendvicsekkel, akkor sem haltok éhen, ugyanis megannyi finomsággal vár a kézműves pékség, a múzeum Resti nevű kávézója és a magyaros ízeket kínáló Skanzen Étterem. A skanzen megtekintése leginkább 8 éves kor felett ajánlott, további részletekről ide kattintva tájékozódhattok.

A szentendrei skanzenben egy teljes napot is el lehet tölteniForrás: --Szentendrei Skanzen Facebook oldala
Minden évben nagy sikert arat ez az ünnepi programForrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Huszáros nap a Skanzenben - 2024. március 15.

Március 15-én ünnepi programmal várja látogatóit a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Huszártábor, lovas díszbemutatók és verbuválás színesíti a programot az 1848-as forradalom ünnepén.

A múzeum hagyományai szerint ezen a napon a Hagyaték Lovas Egyesület huszárai népesítik be a múzeum területét, és hozzák közel a forradalom és szabadságharc világát a látogatókhoz. Az ügyességi játékok és bemutatók során az érdeklődők megismerhetik a huszárok fegyverzetét, viseletét, mindennapjait és kiképzésük menetét. Az Erdély épületegyüttesben 13:00 órakor megkoszorúzzák az 1848/49-es szabadságharc emlékére emelt sepsiszentgyörgyi honvéd emlékmű másolatát, a 11:00 és 14:00 órakor kezdődő tematikus túrákon pedig a szabadságharc erdélyi eseményeiről és Gábor Áron kézdivásárhelyi ágyúöntő életének helyszíneiről tudhatnak meg érdekességeket a résztvevők.

A gyerekek több helyszínen ügyességi- és huszárpróbákon képezhetik magukat, zenés-táncos verbuválás során katonadalokat tanulhatnak, majd felcsaphatnak katonának. A Skanzen menetleveles-pecsételős Barangoló játéka segítségével önállóan ismerhetik meg a Skanzen Erdély épületegyüttesét. A kézműves foglalkozásokon elkészíthetik kicsik és nagyok a '48-as viseletek elengedhetetlen kellékeit. A huszárcsákó, fakard, kokárda mellett nemzeti színű karkötők, párták és gyöngyöskitűzők is születhetnek ezen a napon, a lányok haját pedig reformkori divat szerint fonják be.

A népi- és kovácsmesterség-bemutatók mellett természetesen ételkóstolás is színesíti a programokat, amelyek során többek között megtudhatjuk, mi a hamis gulyásleves, a komiszkenyér, és mi volt Petőfi Sándor egyik kedvenc eledele. Tematikus borkóstolás során pedig kultúrtörténeti érdekességeket tudhatunk meg Fejérvári Gergőtől.

Az ünnepi hétvége további két napján (március 16-án és 17-én) lovas huszárokkal ugyan nem találkozhatunk már a Skanzenben, de a játék- és kézműves porták megidézik a korszak hangulatát. Ezen a márciusi hétvégén a házak és időszaki kiállítások látogathatóak, és megtekinthető a Skanzen legújabb tárlata is a Skanzen Galériában Csűr-képek címmel. Itt Horváth Levente, Gyergyóalfaluból származó képzőművész festményei várják az érdeklődőket.

A huszáros program részletei ide kattintva olvashatók.

Karácsony Múzeum

Ha imádod a karácsonyt, akkor irány a Hubay Ház, ahol az év 365 napján karácsony van! A Szentendre belvárosában működő múzeum több mint 5000 darabból álló, karácsony tematikájú magángyűjteményen alapul. Az elmúlt 200 évtől egészen napjainkig láthattok különböző technikákkal készített karácsonyi díszeket, az ünnepekhez kötődő dekorációkat, valamint üdvözlőlapokat. Amennyiben az otthonotokba is szeretnél valami különlegeset, a több mint 12 ezer karácsonyi díszt árusító üzletrészben beszerezhetitek.
Bár a Grincs messziről elkerüli ezt a csillogó és fényes helyet, titeket hétfőtől vasárnapig 10 és 17:45 között sok szeretettel látnak. A belépés pedig ingyenes!

További információkat ide kattintva értek el.

A Karácsony Múzeumban mindig ünnepi hangulat uralkodikForrás: --Hubay Ház Karácsony Kiállítás és Üzlet Facebook oldala

Szamos Marcipán Múzeum Cukrászda

Szentendre szó szerint legédesebb látnivalója a Szentendre Marcipán Múzeum, amely az édesszájúak fellegvára! A városközpontban található épület ad otthont a Szamos marcipán manufaktúra látványműhelyének és legkülönlegesebb, akár ember nagyságú marcipán szobrainak. Találkozhatunk a kedves magyar mesehőssel, Süsüvel, a sárkánnyal és barátaival, a legravaszabb rókafival Vukkal, Piroskával és az éhes farkassal, a folyton mézre éhes Micimackóval, a húsvéti nyuszival, a Mikulással, Michael Jackson és Sissi királyné életnagyságú másával, de megnézhetjük kívülről a Parlament épületét is. A sort még hosszan folytathatnám, de a híres emberekről, épületekről és mesefigurákról készített művészi alkotásokat egyszerűen látni kell! Ha pedig kellően megéheztünk a sok édes csoda láttán, a múzeumhoz tartozó cukrászdában csillapíthatjuk az édesség iránti vágyunkat.

A hétfőtől vasárnapig látogatható marcipán csodákat fejenként 1000 forintért tekinthetjük meg, a kávézó és cukrászda látogatása természetesen ingyenes.

További információkat ide kattintva olvashattok. 

A múzeum marcipán figurái mind nagyon részletgazdagokForrás: Lestertair/Shutterstock

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek